{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazne za nepoštivanje fiskalizacije i do 20.000 KM

F
27.5.2013. u 14:34
0
20
Kazne za nepoštivanje fiskalizacije i do 20.000 KM
0
Kazne za nepoštivanje fiskalizacije i do 20.000 KM
Porezna uprava Federacije BiH nastavlja kontrolu svih obveznika fiskalizacije bez obzira da li su već bili predmet kontrole.
Porezna uprava Federacije BiH će u narednom periodu u postupku inspekcijskog nadzora prema svim obveznicima fiskalizacije koji ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima primjenjivati oštrije sankcije propisane Zakonom, uključujući i mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godine dana ukoliko u naredne dvije godine od izricanja sankcije obveznik ponovo učini prekršaj.

"Skreće se pažnja obveznicima fiskalizacije da su se dosad izricale minimalne kazne propisane zakonom. Međutim, u svim slučajevima ako obveznik ponovi isti prekršaj za koji mu je već izrečena sankcija, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima po sudskom odlučivanju može se izreći veća novčana kazna koja iznosi i do 20.000 KM za pravna lica, a za odgovorno lice u pravnom licu i do 3.000 KM", navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava Federacije BiH od početka primjene Zakona vrši kontinuirane kontrole obveznika fiskalizacije. Izvršeno je ukupno 11.275 kontrola koje su rađene u toku radnog vremena, u popodnevnim i noćnim satima, te u dane vikenda. Izdato je 5.988 prekršajnih naloga, sa visinom izrečenih kazni u iznosu od 9.576.260,00 KM.

Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija, već podizanje svijesti obveznika fiskalizacije i građana o obavezi poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, stoji u saopćenju.

"U cilju povećanja porezne discipline pozivamo građane da traže fiskalni račun i da Poreznoj upravi Federacije BiH ili Upravi za inspekcijske poslove Federacije BiH koja je također nadležna za primjenu Zakona o fiskalnim sistemima prijavljuju obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: