Akcija PU FBIH
117

Inspektori kontrolisali 47 kladionica, zapečatili jednu te izrekli kaznu od 150.000 KM

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 7. februara 2019. godine na području općina Travnik, Novi Travnik, Fojnica, Kreševo, Bugojno, Jablanica, Konjic, Tuzla, Odžak, Orašje i Goražde izvršili 47 inspekcijskih nadzora kojim su bila obuhvaćena uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem- kladionice.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 25 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jedan objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj. U toku ovih kontrola nije bilo zatečenih neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je jedno uplatno mjesto kladionice, a u 28 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 151.400 KM, saopćeno je iz Porezne uprave.

"Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata", saopćili su.

Navode da će Porezna uprava nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

"Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci. Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje", istaknuto je.