Nakon akcije SIPA-e
141

Inspekcija u Cazinu zapečatila Hadžipašićev centar koji je izdavao nezakonite diplome

A. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kantonalni inspektori jutros su zapečatili Visoku međunarodnu školu Cazin i Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus kojima je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona Damir Omerdić privremeno zabranio rad.
Kako javlja reporter portala Klix.ba, uz kantonalne inspektore nalaze se i pripadnici Sudske policije FBiH koji su u ovaj centar doveli uhapšenog Admira Hadžipašića,

nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Njega i druge osumnjičene su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 13. novembra kada su proveli opsežnu akciju kodnog naziva "Pero". Hadžipašić je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Osumnjičenim u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u navedenom periodu izdato više hiljada nezakonitih diploma i stečena je višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih pet mjeseci uspjelo dokumentovati više od 300 izdatih lažnih diploma.