Do okončanja procesa
4

Privremeno zabranjen rad Centra Vita Plus iz Cazina zbog spornih diploma

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona Damir Omerdić privremeno je zabranio rad Visokoj međunarodnoj školi Cazin i Centru za obrazovanje odraslih Vita Plus za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

Nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 13. novembra proveli opsežnu akciju kodnog naziva "Pero", u kojoj je uhapšen bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni sekretar A-SDA Admir Hadžipašić, opravdano se postavlja pitanje šta će desiti sa diplomama.

Admir Hadžipašić je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjedovala je odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Međutim, sada im je rad privremeno zabranjen.

"Osnivač Visoke međunarodne škole Cazin obavezan je na svoj trošak osigurati nastavak i dovršenje studija studentima za studijske programe koji su odobreni rješenjem broj: 10-38-12507-16/17 od 30. 6. 2017. godine, pod pretpostavkom da je nastavni proces tako u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te namiriti eventualno prouzrokovanu štetu", navodi se u rješenju ministara Omerdića.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK je također donijelo rješenje da se na period od tri godine, ili do donošenja pravosnažnih sudskih odluka, zabrani izvođenje programa u spornom Centru za obrazovanje odraslih VITA PLUS u Cazinu.

Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus će biti također obavezan za eventualno prouzrokovanu štetu i obaveze ustanove.