Ministarstvo mora poštovati propise
0

Inspekcija nakon kontrole isključila 20 taksista iz prometa

Sarajevo-x.com
(Foto: Ilustracija/Sarajevo-x.com)
(Foto: Ilustracija/Sarajevo-x.com)
Federalna uprava za inspekcijske poslove u proteklih nekoliko dana kontrolisala je rad taksista u Kantonu Sarajevo te je tom prilikom njih 20 privremeno isključeno iz prometa.

Kontrolu je od 09. do 20. januara 2011. godine vršio Inspektorat saobraćajne inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove, a radi se o nastavku kontrola od septembra i oktobra 2011. godine.

Tokom ovih aktivnosti inspekcijskog nadzora asistenciju inspektorima je pružala Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

"U obavljenim kontrolama sačinjeno je 56 zapisnika sa utvrđenim nedostacima, a u 20 slučajeva poduzeta je zakonom maksimalna represivna upravna mjera privremenog isključenja vozila iz prometa do otklanjanja nedostataka utvrđenih kontrolom i izvršenja prekršajnog naloga", navod u Federalnj upravi za inspekcijske poslove.

Dopunske taksi oznake Pored navedenog, donesena su dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja taksi prijevoza. Tokom kontrola uočeno je da su u oblasti taksi prijevoza prisutne slijedeće negativne okolnosti na koje nadležni moraju obratiti pažnju: Neposjedovanje dopunskih taksi oznaka za tekuću godinu, neizmirivanje doprinosa, koje uglavnom nisu uplatili taksi prijevoznici - fizička lica, i to za duži vremenski period. Ovi prijevoznici i dalje posjeduju odobrenja za obavljanje javnog prijevoza koje su izdali općinski organi. Uočeno je i prisustvo taksi prijevoznika kojima su po službenoj dužnosti poništeni obrasci "D" licenci za vozila koja nisu ispunila dopunski uslov KS, odnosno dopunsku taksi oznaku za vozilo povezanu sa taksi štandom.

Uočeni su i taksi prijevoznici koji rade na području Kantona Sarajevo, a registrirani su u susjednim kantonima i RS-u (SBK-Travnik i sa područja Istočnog Sarajeva koji većinom ne posjeduju propisane registarske tablice sa TA oznakom). Zatim, tu su nepravilnosti poput produženje registracije taksi vozila sa postojećim TA registarskim tablicama kod nadležne policijske uprave po sjedištu taksi prijevoznika, bez posjedovanja važećeg ugovora o dopunskoj oznaci za vozilo zaključen sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo (odnosno produženje registracije bez posjedovanja dokaza - potvrde o zaključenom ugovoru o dopunskoj taksi oznaci za vozilo za tekuću godinu).

Nastaviti s nadzorom Radi otklanjanja prisutnih problema neophodno je da resorno ministarstvo Kantona Sarajevo u potpunosti provede važeću Odluku o taksi prijevozu na području Kantona Sarajevo u vezi s navedenim nedostacima, a Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nastavi sa inspekcijskim nadzorom u ovoj oblasti uz zapošljavanje većeg broja inspektora.

"Takođe je potrebno u što kraćem roku uskladiti važeću Odluku o taksi prijevozu na području Kantona Sarajevo sa izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH. Veoma važnu aktivnost treba da provede kantonalno ministarstvo nadležno za poslove prometa u smislu ažuriranja baze podataka o taksi prijevoznicima, te da po službenoj dužnosti poništava i oduzima licence za prijevoz pravnim i fizičkim osobama koje te uvjete više ne ispunjavaju, a nadležnu inspekciju izvijesti o poništenim licencama, odnosno o subjektima kojima je oduzeta licenca", navode u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.