|

Inkluzivni kutak u Doboju: Mjesto otvorenog srca za svu djecu

Inkluzivni kutak u Doboju: Mjesto otvorenog srca za svu djecu
130
Klix.ba
20.11.2014. u 16:03
1
komentara
130

dijeljenja
1/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
2/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
3/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
4/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
5/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
6/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
7/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
8/8 Foto: ZaSvakoDijete.ba
U inkluzivnom Kutku za djecu na vrhu glavne ulice u Doboju svaki dan je posebno živo od 13 pa sve do 18 sati kad u četiri grupe dolaze djeca od najmlađih uzrasta, pa do starijih tinejdžera.
UNICEF je Kutak za djecu u Doboju otvorio u partnerstvu sa organizacijom World Vision, finansijski je podržan od Švicarske vlade (SDC) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), a operativno ga vode “Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama” Doboj, Udruženje građana "Mala kuća" i Omladinsko-kreativni centar Doboj.

"Od 13:30 do 15:30 sati imamo malu grupu, od najmanjeg uzrasta pa do pet godina, a pošto su tu i djeca sa poteškoćama onda ih u maloj grupi ima do osme godine, i oni su tu svaki dan. Zbog ograničenog kapaciteta, mlađi školarci nam dolaze ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18, stariji su tu utorkom i četvrtkom u istom terminu, a isto vrijeme petkom rezervisano je i za omladinsku grupu do 18 godina, ali bude tu i omladinaca do 20-ak godina s posebnim potrebama koji nažalost u gradu nemaju gdje otići, pa onda ih mi rado ugostimo, a neki od njih dođu da volontiraju“, priča nam koordinatorica Kutka Sanja Živković i članica Udruženja za djecu sa posebnim potrebama Doboj.

Pojašnjava da za sve uzraste postoje prilagođeni programi, igraonice za mlađe i razne radionice za starije, omladinska grupa ima i tematske radionice koje pripremaju sami ili s gostima, jedna od posljednjih bila je na temu vršnjačkog nasilja, ali obrađuju i druge aktuelne teme bitne za omladinu, učestvuju u volonterskim akcijama i kampanjama…

Prema riječima Sanje Živković, svako od tri udruženja doprinijelo je svojim resursima kako bi Kutak imao sve što je potrebno djeci, od prostora, preko facilitatora pa do stručnog osoblja:

"Djeci su na raspolaganju logopedi, defektolozi, ‘Mala kuća’ se bavi tretmanom djece sa poteškoćama i jedini na regiji Doboj rade tretmane djece iz autističnog spektra i djece s govorno-jezičkim poremećajima“, kaže nam te pojašnjava da djeca imaju tretmane jedan-na-jedan sa logopedom i oligofrenologom.

Nakon što su od 13 do 13 i 30 roditelji doveli djecu iz male grupe, termin sa oligofrenologom-defektologom Izetom Halilčevićem ima četverogodišnji Aleksa kojeg sa godinu starijim bratom Mihajlom redovno dovodi mama Danijela.

"Od početka dolazimo ovdje. Imali smo dogovorene termine u zavodu u Banja Luci, ali kada smo čuli da će ovdje biti Kutak s logopedima iz ‘Male kuće’ odlučili smo odlazak u Banju Luku odgoditi. Ovdje je lijepo, kako u Doboju nažalost još nemamo inkluzivni vrtić, ovo je jedino mjesto gdje možemo doći. Primijetila sam veliki napredak kod Alekse u govoru i izgovoru, i žao nam je što će Kutak kako čujemo raditi samo do kraja decembra. Našem gradu nešto ovako treba“, kaže nam mama Danijela.

I drugi roditelji i bake s kojima smo razgovarali ne kriju zadovoljstvo Kutkom koji je od velike koristi za veliki broj djece, njih između 130 i 160 koliko ih sedmično bude obuhvaćeno uslugama Kutka. Baka Marica dovela je unuku Marinu (4) kojoj je to drugi dolazak u Kutak, a Branka Lazić dovodi sedmogodišnjeg sina Marka od početka.

"Prezadovoljni smo, Marko rado dolazi i to je najbitnije“, kaže Branka.

Dejan Tripunović doveo je sina Stefana (5), kaže da je za Kutak čuo od prijatelja i da su zadovoljni.

"Nije imao prilike ići u predškolsko, tako da nam je ovo odlična prilika da se malo pripremi za školu“, kaže Dejan, a tu je i baka Ana Nikić koja unuka Marija redovno dovodi iz mjesta Ularice u susjednoj opštini Usora. Među posljednjima ulazi mala Jovana (4) koju dovodi baka Jelica.

“Starijeg brata odvedem u školu, Jovanu u Kutak. Ona jedva čeka da dođe i svaki dan se od jutra priprema za polazak i nestrpljivo pita kad ćemo krenuti”, kaže Jelica.

Nakon što su se djeca smjestila, Sanja i facilitatorica Nataša koja je radila i u Kutku za djecu u obližnjoj Paklenici nakon poplava, predstavljaju im temu za taj dan.

"Ispričat ću vam priču o glisti koja je bila drugačija od drugih glista…“, počinje priču o neobičnoj glisti Sanja, a Nataša djeci dijeli listove bojanke na kojima mogu obojiti priču onako kako su je oni vidjeli. Još jedan dan u Kutku u Doboju…

Obilježavajući 25 godina Konvencije o pravima djeteta, UNICEF želi povećati razumijevanje o pravima djeteta i društvenom kontekstu potrebnom za njihovo ostvarivanje, osiguravajući da dječiji glas bude dovoljno glasan, navodi se na portalu ZaSvakoDijete.ba.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...