BiH
246

Djeca u Parlamentu BiH poručila: Političari, kada ćete čuti naš glas?

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konvencija o pravima djeteta usvojena je 1989. godine, no prava djece ni danas se ne poštuju u potpunosti u cijelom svijetu. Naša zemlja ratificirala je ovaj dokument 1993. godine, no i danas imamo brojne slučajeve kršenja njihovih prava.

UNICEF je povodom 25. godišnjice usvajanja Konvencije organizirao danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH susret djece. Cilj je da se poveća razumijevanje o pravima djeteta i društvenom kontekstu potrebnom za njihovo ostvarivanje, osiguravajući da dječiji glas bude dovoljno snažan i da ga čuju odgovorni donosioci odluka.

"Istraživanje koje je proveo UNICEF pokazalo je da su djeca iskazala velika očekivanja od političkih stranaka. Djeca pokazuju da su sazrela u velikoj mjeri jer postavljaju pitanja vezana za zdravlje, socijalnu zaštitu i nasilje. Djeca su ta koja danas predstavljaju istraživanje i nalaze istraživanja te će o tome razgovarati s predstavnicima političkih stranaka", rekao je Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a.

Na pitanje šta misli o tome da li će danas političari čuti glas djece, Denijal je odmahnuo glavom i odgovorio: "Sumnjam da će nas čuti. Ovi i što čuju ne čuju i što vide ne vide..."

Djeca su došla spremna. Traže svoja prava na obrazovanje, socijalnu zaštitu, zdravstvo i zaštitu od nasilja.

"Došli smo ovdje da opomenemo političare na njihova obećanja, da im skrenemo pažnju na svu djecu koja nemaju krov nad glavom, djecu koju maltretiraju njihovi vršnjaci, djecu koja nemaju zdravstveno osiguranje. Donijeli su odluku prema članu 24. da sva djeca do 18 godina moraju imati zdravstveno osiguranje, a nemaju i ne mogu da se liječe. Nemaju gdje da se školuju jer su im škole poplavljene. Želimo skrenuti pažnju na djecu koja su zaboravljena", rekla je Fahra Balićevac, učenica i učesnica ovog susreta.

Među djecom koja su danas došla bio je i Denijal Kovačević iz Zenice koji ide u školu u Sarajevu. Ima problema sa vidom i zalaže se za zdravstveno osiguranje.

"Zalažemo se da se ujednači zdravstveno osiguranje svih kantonalnih nivoa na federalni nivo. Znači, ako sam ja iz Zenice i tu ovjeravam knjižicu, a idem u školu u Sarajevu, da se mogu i u Sarajevu liječiti. Idem u Školu Centar za slijepe pa imamo problem kada se npr. dijete iz Bihaća razboli i mora ići u Bihać ljekaru i putovati šest sati. Zalažemo se za ortopedska pomagala. U nekom kantonu neko ima više prava na ortopedska pomagala, dok ja u Zeničko-dobojskom kantonu nemam pravo ni na jedno", rekao je Kovačević.

Na pitanje šta misli o tome da li će danas političari čuti glas djece, Denijal je odmahnuo glavom i odgovorio: "Sumnjam da će nas čuti. Ovi i što čuju ne čuju i što vide ne vide..."

Fahra: Želimo skrenuti pažnju na djecu koja su zaboravljena

Predstavnici političkih stranaka i lokalnih vlasti došli su da, kako su rekli, čuju glas djece. Nažalost, niko od političara s visokih funkcija nije bio na ovom skupu.

"Tu sam da bih čuo glas djece, jer ako ne budemo slušali one koji dolaze poslije nas, nećemo znati gdje ide naša budućnost. Mislim da stranke rade na jedan određeni način za djecu onoliko koliko su u mogućnosti. Zbog turbulentnosti i složenosti sistema mislim da je problem raditi u korist djece. Ja mogu garantovati da sam u svojoj lokalnoj zajednici uradio dosta toga po pitanju inkluzije, edukacije i usavršavanja djece s poteškoćama u razvoju", rekao je Damir Filipović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš.