Zahtjev parlamentu

Inicijativa za smjenu Košarca - prilika da se pokaže institucionalna odlučnost zbog nasilja

Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
...
Piše: Nataša Vasić
21.11.2023. u 17:55

Nakon brojnih slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, opozicioni državni parlamentarci su zatražili smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca zbog nasilja nad bivšom suprugom, o čemu je ona i svjedočila u državnom parlamentu.

Na početku pisma koje je poslato predsjedavajućem Predstavničkog doma BiH Marinku Čavari upozorava se da je kultura tolerisanja nasilja nad ženama široko rasprostranjena kod nas te da o tome govore brojni slučajevi nasilja i ubijanja žena.

Kako bi institucionalno adekvatno odgovorili na taj problem i poslali jasnu poruku, 11 parlamentaraca je zatražilo smjenu ministra Košarca, no jasno je da je to i političko pitanje, ali i nacionalno s obzirom na to da mora odlučivati i Dom naroda BiH.

Šta kažu zastupnici i zastupnice u državnom parlamentu

Pismo su potpisali Mira Pekić (PDP), Jasmin Emrić (NES), Vlatko Glavaš (DF), Aida Baručija (BHI KF), Branislav Borenović (PDP), Mladen Bosić (SDS), Elvisa Hodžić (NES), Nenad Grković (Za pravdu i red), Šerif Špago (SDA), Darko Babalj (SDS) i Safet Kešo (SDA).

Aida Baručija je jedina zastupnica iz vladajuće koalicije koja je potpisala pismo, međutim i predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić ističe za Klix.ba da je obećala podršku smjeni Košarca, no da jučer nije bila na sjednici parlamenta, niti u BiH.

"Zbog poslovnog putovanja nažalost nisam mogla prisustvovati jučerašnjoj sjednici parlamenta. Odsutna sam do četvrtka - na poziv ECFR-a (European Council on Foreign Relations) boravim u Parizu i govorim na temu otvaranja pregovora sa EU. Kao što sam informisala kolegu Borenovića jučer, može računati na moju podršku da ova inicijativa bude razmatrana u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da se posebno preispitaju eventualni propusti pravosuđa", istaknula je ona.

O pravosuđu smo razgovarali i sa predsjednikom Kluba Naroda i pravde Nihad Omerović, koji ukazuje na to da će odluku o smjeni zbog nasilja nad ženama nekog zvaničnika donijeti onda kada bude postojala pravosnažna sudska presuda što upućuje na to da nema političke volje dok se "navodi opozicije" ne potvrde.

"Na sjednici se nije izjašnjavalo o njegovoj smjeni. Kada je pitanje problematika nasilja na ženama, za bilo koga da se dokaže u legitimnom sudskom procesu, pravosnažnom, da je izvršilac nasilja nad ženama, zasigurno ne može obnašati poziciju ministra i sve takve osobe se moraju zatvorski sankcionisati visokim kaznama zatvora. Za koga god se to dokaže, oni ne mogu i neće dobiti podršku Naroda i pravde i Trojke", kaže Omerović.

Zamjenica Omerovića u Klubu NiP-a Mia Karamehić Abazović je za Klix.ba naknadno, nakon objavljivanja teksta, odgovorila da njoj lično nije nuđeno da potpiše navedeno pismo sa zahtjevom za smjenu ministra.

Članica Kluba SDP-a Ermina Salkičević Dizdarević čeka institucionalnu pravdu i kaže da će biti upućen zahtjev Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a da ispita eventualnu odgovornost i moguće propuste prilikom razmatranja konkretnog slučaja budući da smo informisani da je krivična prijava odbačena te da njegova supruga nije dobila pomoć nadležnih zbog političke moći Košarca.

Također navodi da će SDP glasati u zavisnosti od toga šta bude utvrđeno u ovom slučaju.

"Ukoliko se institucionalno utvrdi da je nasilje u porodici postojalo glasanje za smjenu bilo koga ne bi smjelo biti upitno jer je nasilje u porodici je krivično djelo. Njime mora da se bavi pravosuđe. Apsolutno suosjećam sa svakom žrtvom nasilja i sprječavanje svih oblika nasilja u porodici treba da bude svakodnevna životna tema, a ne samo dnevno-politčka aktuelnost. Ovo pitanje je važnije od bilo koje političke karijere svakoga od nas, a način kako ćemo postupiti prilikom glasanja ovisi o tome da li imamo stvarni dokaz, odnosno sudski epilog slučaja koji je institucionalna potvrda da je nasilje izvršeno", rekla je ona.

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba HDZ-a u PS BiH Darijana Filipović kazala nam je da je ovo "tema koja se definitivno treba raspraviti s koalicijskim partnerima ukoliko do toga dođe". Ona također navodi kako niko od njihovog Kluba nije dobio zahtjev da potpiše pismo sa zahtjevom za smjenu Košarca.

Pozitivne vrijednosti koje politika sprečava

U dosadašnjim slučajevima kada su se zastupnice oglašavale povodom porodičnog nasilja, bile su odlučne u osudi i zaštiti žena stoga se očekuje njihova konačna podrška u parlamentu, no nije nerealno očekivati da bude i drugih zahtjeva od kojih će zavisiti usvajanje inicijative za smjenu ministra u Predstavničkom domu BiH.

Smjena Košarca bi poslala jasnu poruku da postoje stvari koje nisu moralno prihvatljive u društvu što bi moglo obeshrabriti buduće nasilnike. Također bi pokazali institucionalnu odlučnost prema rješavanju tog problema, kao i onda kada je Sanja Stanković pred istražnom komisijom parlamenta svjedočila o nasilju koje je trpjela.

Međutim, znajući da SNSD ima većinu u Domu naroda BiH možemo zaključiti na konkretnom primjeru koliko je važno ne dozvoliti jednoj stranci potpunu kontrolu određenog doma. Potezi koji bi mogli imati i kolektivni psihološki utjecaj, ne mogu imati prolaznost dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne odluči da to treba uraditi.

67