BiH
142

Indira, Haruna, Isidora i Sofija su autorice najljepših dječijih priča

Klix.ba
Indira Rudić i Haruna Bandić iz Sarajeva te Isidora Kopanja i Sofija Miljatović iz Banje Luke pobjednice su USAID-ovog konkursa za najbolju dječiju priču, objavila je Američka agencija za međunarodni razvoj.

Konkurs je organiziran u junu ove godine kako bi se podiglo poimanje javnosti o pravima djece u BiH. Učenici osnovnih škola iz oba bh. entitita pisali su priče zašto svako dijete u BiH, bez obzira na spol, vjersku ili nacionalnu pripadnost, stepen mobilnosti ili mentalnog razvoja zaslužuje ista prava i mogućnosti, uključujući hranu, dom, obrazovanje i sport, zdravstvenu zaštitu i zaštitu od bilo kakvog stradanja.

Od mnoštva dječijih priča, USAID-ovom žiriju je bilo teško da izabere užu listu od 20 najboljih priča na ovu temu, pri čemu su, umjesto prvobitno planirana dva pobjednika, četiri priče bile jednako bodovane i osvojile su nagradu “Najbolja priča”. Indira, Haruna, Isidora i Sofija će kao pobjednice uskoro otputovati u Sloveniju, kao specijalne gošće BiH košarkaške reprezentacije, te navijati za bh. tim na Evropskom prvenstvu u košarci.

Istovremeno, USAID donira 15 kompjutera školama iz kojih dolaze pobjednice konkursa. David Barth, direktor USAID-a u BiH, proglasit će pobjednice i donirati kompjutere njihovim školama.

Ceremonije se održavaju: u Sarajevu, u srijedu, 4. septembra, u 12:00 sati u osnovnoj školi Kovačići, Zagrebačka 22a, i u Banjoj Luci: u petak, 6. septembra, u 10:30 sati u osnovnoj školi Ivo Andrić, ulica Branka Radičevića 3, a u 12:00 sati u osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić, ulica Marka Lipovca 1.