Kanton Sarajevo
0

Imenovanje sastava Vlade na hitnoj sjednici u četvrtak ili petak

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Sjednica Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo održana je danas u Sarajevu, na kojoj je za četvrtak ili petak, 13. ili 14. januar, zakazana hitna sjednica Skupštine KS-a kada bi u cijelosti trebao biti potvrđen sastav Vlade ovog kantona.

To bi bila prva tačka dnevnog reda, a druga će biti donošenje odluke o izboru radnih tijela skupštine.

Abid Kolašinac, sekretar SKS-a, kazao je za Fenu da će koalicioni partneri Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) sutra dostaviti svoje prijedloge za sastav vlade.

SDPBiH i SDA predložit će imena kandidata za po šest ministarstava ovog kantona, a kako je već poznato mandatar Vlade KS-a Fikret Musić je iz SDP-a.

Kolašinac je pojasnio da će sjednica imati karakter hitnosti kako ne bi nastupila šteta po Kanton Sarajevo jer prema Zakonu o budžetima Federacije BiH potrebno je usvojiti, najkasnije do 31. marta, budžet za 2011. godinu.

Nova vlada treba ispoštovati postepenost donošenja budžeta. Dakle, prvo je potrebno usvojiti Nacrt budžeta, dostaviti ga zastupnicima, potom uputiti u javnu raspravu i onda bi se trebao razmatrati Prijedlog budžeta. Da bi sve to bilo ispoštovano krajnji rok za imenovanje sastava Vlade je ova sedmica.

Musić će predsjedavajućoj SKS-a Mirjani Malić dostaviti imena novih ministara u Vladi, a ona će ih proslijediti Komisiji za imenovanja, dok bi članovi komisije trebali sjednicu održati u srijedu 12. januara, objasnio je Kolašinac.