BiH
125

Imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara: Džemil Hajrić na čelu Agencije za sigurnost hrane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je, u skladu s pojedinačnim mišljenjima Agencije za državnu službu BiH, imenovalo Džemila Hajrića za direktora i Dragana Brenju za zamjenika direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Aleksandra Golijanina za direktora i Dražana Primorca za zamjenika direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Gordana Milinića za direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, kao najuspješnije kandidate, nakon pojedinačno provedenih procedura javnog konkursa Agencije za državnu službu BiH.

Istovremeno su dosadašnji direktori i zamjenici direktora u ovim institucijama razriješeni dužnosti od 1.1.2016. godine, kada će imenovani rukovodioci preuzeti dužnost.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o formiranju Radne grupe za izradu prijedloga odluke o provođenju Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN-a o suzbijanju terorizma.

U Radnu grupu su imenovani predstavnici državnih ministarstava sigurnosti, vanjskih poslova i pravde, Obavještajno-sigurnosne agencije i Državne agencije za istrage i zaštitu te entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, a za predsjedavajućeg je određen Edin Jahić iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Radna grupa će u naredna tri mjeseca sačiniti prijedlog odluke o provođenju Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN i dostaviti je Vijeću ministara BiH na usvajanje, što je važan korak u harmonizaciji sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca.

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o imenovanju članova Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane u koji su, na prijedlog Agencija za sigurnost hrane, imenovani predstavnici nadležnih državnih i entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta BiH, u skladu sa Zakonom o hrani.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Mladenka Čavaru za člana Odbora državne službe za žalbe, kao najboljeg kandidata nakon provedene konkursne procedure u skladu s prijedlogom Nezavisne komisije za izbor članova Odbora državne službe za žalbe.