{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA

F
19.6.2012. u 18:02
0
77
Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA
0
Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA
Goražde
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici je s 13 glasova za, 11 protiv i jednim suzdržanim usvojila Odluku o potvrđivanju Vlade BPK Goražde.
Novu vladu predvodi SDA dok je po jedan resor dodijeljen Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranki Sefer Halilović (BPS) i Liberalno demokratskoj stranki (LDS).

Za premijera BPK Goražde imenovan je Alija Begović (SDA) a uz dosadašnje ministre, finansija Muhidina Pleha, obrazovanja Almu Delizomić, unutrašnjih poslova Nusreta Sipovića te pravde Radmilu Janković potvrđeno je i imenovanje novih ministara -privrede Emira Hodovića (SDA), zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Branke Šekarić (LDS) te urbanizma Jasmina Sadikovića (BPS).

Uprkos stavovima poslanika iz SDP-a koji su smatrali da su zakazivanjem Skupštine na brzinu te imenovanjem nove Vlade prekršeni Ustav BPK i poslovnik Skupštine te upozorenjima da će, ukoliko se Vlada potvrdi, za SDP sve njene buduće odluke biti nelegitimne i nezakonite, nova Vlada potvrđena je većinom glasova.

Premijer i ministri odmah potom dali su i svečanu izjavu u kojoj su se obavezali na zaštitu zakonitosti i Ustava te na rad u interesu svih građana.

Novoimenovani premijer BPK Goražde Alija Begović istakao je kako je svjestan okolnosti i krize odnosa u kojima Vlada preuzima dužnost te uputio zahvalnost za ukazano povjerenje i za, kako je rekao, težak i odgovoran posao koji predstoji novoj vladi.

" Bez obzira na tijesnu skupštinsku podršku, obećavam da ćemo kao Vlada raditi za dobrobit prvenstveno svih građana BPK i voditi računa da sve bude u skladu s principijelnim, pravednim i zakonitim propisima. Stoga očekujemo da ćemo za takve projekte imati podršku i pozicije i opozicije", kazao je nakon polaganja svečane izjave premijer BPK Alija Begović.

Novi saziv kantonalne Vlade imenovan je nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine, od strane SDA, Stranke za BiH, BPS-a i LDS-a, 15. juna izglasano nepovjerenje prethodnoj Vladi na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: