{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA

F
19.6.2012. u 18:02
0
77
Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA
0
Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA
Goražde
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici je s 13 glasova za, 11 protiv i jednim suzdržanim usvojila Odluku o potvrđivanju Vlade BPK Goražde.
Novu vladu predvodi SDA dok je po jedan resor dodijeljen Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranki Sefer Halilović (BPS) i Liberalno demokratskoj stranki (LDS).

Za premijera BPK Goražde imenovan je Alija Begović (SDA) a uz dosadašnje ministre, finansija Muhidina Pleha, obrazovanja Almu Delizomić, unutrašnjih poslova Nusreta Sipovića te pravde Radmilu Janković potvrđeno je i imenovanje novih ministara -privrede Emira Hodovića (SDA), zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Branke Šekarić (LDS) te urbanizma Jasmina Sadikovića (BPS).

Uprkos stavovima poslanika iz SDP-a koji su smatrali da su zakazivanjem Skupštine na brzinu te imenovanjem nove Vlade prekršeni Ustav BPK i poslovnik Skupštine te upozorenjima da će, ukoliko se Vlada potvrdi, za SDP sve njene buduće odluke biti nelegitimne i nezakonite, nova Vlada potvrđena je većinom glasova.

Premijer i ministri odmah potom dali su i svečanu izjavu u kojoj su se obavezali na zaštitu zakonitosti i Ustava te na rad u interesu svih građana.

Novoimenovani premijer BPK Goražde Alija Begović istakao je kako je svjestan okolnosti i krize odnosa u kojima Vlada preuzima dužnost te uputio zahvalnost za ukazano povjerenje i za, kako je rekao, težak i odgovoran posao koji predstoji novoj vladi.

" Bez obzira na tijesnu skupštinsku podršku, obećavam da ćemo kao Vlada raditi za dobrobit prvenstveno svih građana BPK i voditi računa da sve bude u skladu s principijelnim, pravednim i zakonitim propisima. Stoga očekujemo da ćemo za takve projekte imati podršku i pozicije i opozicije", kazao je nakon polaganja svečane izjave premijer BPK Alija Begović.

Novi saziv kantonalne Vlade imenovan je nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine, od strane SDA, Stranke za BiH, BPS-a i LDS-a, 15. juna izglasano nepovjerenje prethodnoj Vladi na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: