Bez članova SDP-a
0

Imenovana nova vlada BPK-a, premijer i većina ministara iz SDA

FENA
Goražde
Goražde
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici je s 13 glasova za, 11 protiv i jednim suzdržanim usvojila Odluku o potvrđivanju Vlade BPK Goražde.

Novu vladu predvodi SDA dok je po jedan resor dodijeljen Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranki Sefer Halilović (BPS) i Liberalno demokratskoj stranki (LDS).

Za premijera BPK Goražde imenovan je Alija Begović (SDA) a uz dosadašnje ministre, finansija Muhidina Pleha, obrazovanja Almu Delizomić, unutrašnjih poslova Nusreta Sipovića te pravde Radmilu Janković potvrđeno je i imenovanje novih ministara -privrede Emira Hodovića (SDA), zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Branke Šekarić (LDS) te urbanizma Jasmina Sadikovića (BPS).

Uprkos stavovima poslanika iz SDP-a koji su smatrali da su zakazivanjem Skupštine na brzinu te imenovanjem nove Vlade prekršeni Ustav BPK i poslovnik Skupštine te upozorenjima da će, ukoliko se Vlada potvrdi, za SDP sve njene buduće odluke biti nelegitimne i nezakonite, nova Vlada potvrđena je većinom glasova.

Premijer i ministri odmah potom dali su i svečanu izjavu u kojoj su se obavezali na zaštitu zakonitosti i Ustava te na rad u interesu svih građana.

Novoimenovani premijer BPK Goražde Alija Begović istakao je kako je svjestan okolnosti i krize odnosa u kojima Vlada preuzima dužnost te uputio zahvalnost za ukazano povjerenje i za, kako je rekao, težak i odgovoran posao koji predstoji novoj vladi.

" Bez obzira na tijesnu skupštinsku podršku, obećavam da ćemo kao Vlada raditi za dobrobit prvenstveno svih građana BPK i voditi računa da sve bude u skladu s principijelnim, pravednim i zakonitim propisima. Stoga očekujemo da ćemo za takve projekte imati podršku i pozicije i opozicije", kazao je nakon polaganja svečane izjave premijer BPK Alija Begović.

Novi saziv kantonalne Vlade imenovan je nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine, od strane SDA, Stranke za BiH, BPS-a i LDS-a, 15. juna izglasano nepovjerenje prethodnoj Vladi na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).