"Glasaću za Srebrenicu"
57

Imena osoba sa biračkih spiskova koje su napustile Srebrenicu

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Aktivisti kampanje "Glasaću za Srebrenicu" danas su saopćili imena nekoliko osoba koje su prije nekoliko godina napustile općinu Srebrenica a njihova imena su još na biračkim spiskovima u Srebrenici zbog neodgovornosti Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, kako je navedeno u saopćenju.

To su: Dušan Jovičić, Milanija Samardžić, Mitra Okilj, Risto Simić, Mirko Šavija, Ljubomir Samardžić, Đorđo Marinković, Vidosava Vasić, Đorđo Trifković i Sekula Petrović.

Iz građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" napominju da će nastaviti s objavljivanjem imena osoba koje su odavno napustile Srebrenicu a još su njihova imena na biračkim spiskovima.

"Uzimajući u obzir da su nam, u proceduralnom smislu, vrata Centralne izborne komisije BiH i dalje zatvorena te da je CIK očito nedorastao svom zadatku, kao odgovor, nastavljamo s javnim objavljivanjem imena izbjeglih lica koja su odavno napustila Srebrenicu, ali se još zbog neodgovornog ponašanja CIK-a, nalaze na biračkim spiskovima.

Podsjećamo javnost da je u prethodnom periodu CIK tražio od građana, umjesto nadležnih institucija entiteta, da dostave usporedbu spiskova lica koja su bila smještena u kolektivnim centrima i lica koja se trenutno nalaze na Centralnom biračkom spisku, registrovana za prostor opštine Srebrenica.

Jasno da takav zahtjev nije mogao biti ispunjen u kratkom roku koji je postavljen, što potvrđuje da je riječ o direktnoj opstrukciji pri utvrđivanju činjenica, koja je došla neposredno od CIK-a.

CIK je ovakvim ponašanjem potvrdio svoju pristrasnost te ugrozio povjerenje građana u demokratski izborni proces, narušio ugled institucije koja treba garantirati provođenje građanske volje i pravičnu implementaciju fundamentalnog principa demokratije - provođenja izbora i prava građana na direktno učešće u izboru svojih predstavnika.

Koristeći otvorene izvore i javnosti dostupne podatke te nakon izvršenih provjera, ustanovili smo očigledan šablon manipulacija izbornim spiskovima i to na način da su na njima zadržane interno raseljene osobe koje su prije nekoliko godina napustile teritoriju opštine Srebrenica.

Zbog toga ćemo nastaviti na sedmičnoj osnovi objavljivati imena građana za koje smo utvrdili da su napustila opštinu Srebrenica a i dalje su na biračkom spisku", saopćeno je iz kampanje "Glasaću za Srebrenicu".

Ako Centralna izborna komisija ne želi raditi svoj posao, mi ćemo njihov posao raditi za njih, navedeno je također u saopćenju.

" Članovima Centralne izborne komisije je povjeren najvažniji posao u svakoj demokratiji i koristimo se ovom prilikom da ih još jednom podsjetimo da račun polažu građanima i zakonima ovezemlje, a ne političkim režimima koji danas jesu, sutra nisu", citat je iz saopćenja kampanje "Glasaću za Srebrenicu".