BiH
3

Imamović: Pravnim putem spriječiti bjekstvo Novaka Đukića

Piše: D. Brkić
Građani Tuzle i općinski zvaničnici su s ogorčenjem dočekali odluku Ustavnog suda o puštanju na slobodu osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, generala nekadašnje Vojske RS, koji je zbog masakra na tuzlanskoj Kapiji osuđen na 25 godina zatvora. Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović kaže kako se pravnim putem mora spriječiti eventualni bijeg Novaka Đukuća iz BiH.

"Ustavni sud dobio je prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju mjere pritvora, ali su oni ipak donijeli ovu sramnu odluku. Graška odkrivena od Međunarodnog suda iz Strazbura ovim se ne ispravlja, nego se pravi nova greška. Porodice i Fondacija istina, pravda, pomirenje najavljuju da će tražiti utvrđivanja odgovornosti sudija Ustavnog suda i mi ih u tome podržavamo“, rekao je načelnik Imamović.

Općinsko vijeće Tuzla je 28. januara održalo sjednicu u povodu najave da bi osuđeni ratni zločinac, odgovoran za ubistvo 71 osobe i ranjavanje blizu 200 osoba, mogao biti pušten na slobodu.

"Izražavam svoje razočarenje što pravda nije zadovoljena i što je krivac na slobodi. Ustavni sud i Sud BiH zanemarili su osnovne principe pravne nauke i struke. Još nije kasno i pozivam Sud BiH da odredi pritvor osuđenom ratnom zločincu“, rekao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla.

Masakr na Kapiji najbolnija je rana tuzlanske prošlosti. Tog četvrtka 25. maja 1995. godine ubijen je i dvoipogodišnji Sandro Kalesić. Njegov otac kaže:

"Sve ono što se događalo proteklih dana, sve ono što se rušilo i palilo je očito opravdano. Greška je napravljena što su paljene općinske zgrade. Trebali su zapaliti Sud, a ova odluka je još jedan dokaz kako BiH nije i neće biti država“, rekao je Dino Kalesić.