BiH
154

Ogorčeni Tuzlaci na Kapiji: Puštanje Novaka Đukića na slobodu je sramotno

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko stotina građana Tuzle okupilo se večeras na Kapiji u 20:55 sati, u vrijeme kada je 25. maja 1995. godine od granate ispaljene s položaja Vojske RS ubijena 71 osoba, a teže i lakše ranjeno blizu 200.

Odali su počast žrtvama stravičnog masakra i upozorili sudske instance na sramotnu odluku kojom su dozvolili oslobađanje osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića.

"Kapija je rana Tuzle koja nikada neće i ne smije biti zaboravljena. U našoj zemlji se i previše šuti, a mi ovim potezom želimo upozoriti nadležne sudove da takva odluka nije smjela biti donesena", kazala je Nina Zupan u ime OP Revolt, organizatora večerašnjeg mirnog okupljanja građana Tuzle.

Žrtva granate na Kapiji, Adnan Pirić, koji je u masakru ostao bez lijeve noge, također je puštanje Novaka Đukića na slobodu nazvao sramotnim.

"Znamo sve o njemu, ali nas boli i činjenica što se svakim danom civilne žrtve rata diskriminišu", rekao je Pirić.

Tuzla je večeras na Kapiji šutnjom pokazala šta misli o eventualnom puštanju na slobodu Đukića, koji je za ubistvo 71 osobe i ranjavanje blizu 200 dobio 25 godina robije.

"Dobiti samo 25 godina robije za najteži zločin u historiji Tuzle je usitinu sramno. U savremenim zemljama se za ubistvo jedne osobe dobije 40 godina, dok je Đukić za 71 ubijenu osobu dobio po četiri mjeseca i 20 dana zatvora", istakao je Dino Kalesić, otac najmlađe žrtve masakra na Kapiji, dvoipogodišnjeg Sandra.

Poslije paljenja svijeća i odate počasti građani Tuzle su se dostojanstveno razišli.