BiH
143

Imam u Tešnju prijeti vjernicima da će zapaliti automobile i dići kuću u zrak

Klix.ba
Džamija u Kraševu
Džamija u Kraševu
Imam džemata Kraševo u Tešnju Dževad efendija Bećirović je drugi put u ovoj godini prijavljen MUP-u Zeničko-dobojskog kantona zbog prijetnji koje je upućivao džematlijama.

Redakciji portala Klix.ba se javio jedan od džematlija kojem je efendija Bećirović uputio prijetnje. Kazao nam je da su prijetnje upućivane i novom i starom muteveliji.

"Novi mutevelija Safet Bešlić je dobio prijetnje i da će mu kuća biti dignuta u zrak. Bećirović prijeti i da će zapaliti aute, stalno upućuje prijeteće poruke, a niko ne reaguje", rekao nam je član džemata Kraševo.

Dodao je da ovo nije prvi put da efendija Bećirović ima ovakve ispade kao vjerski službenik. U martu je bio uhapšen, također zbog prijetnji. To nam je potvrđeno u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona.

"Policijska stanica Tešanj je protiv osobe B. Dž. iz Tešnja dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona FBiH, na način da je prijavljeni slao prijeteće SMS poruke O. F. iz Tešnja. Nakon zaprimljene prijave o izvršenju krivičnog djela, B. Dž. je 13. marta 2015. godine lišen slobode, nakon čega je dostavljen predmetni izvještaj Tužilaštvu", saopćeno nam je iz press službe MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaju da je evidentirano nekoliko verbalnih sukoba okarakterisanih kao incidenti, s obzirom na to da nisu utvrđeni i pronađeni dokazi koji bi potvrdili postojanje istih.

Član džemata Kraševo koji nas je kontaktirao rekao je da Islamska zajednica nije reagirala kako bi efendiju Bećirovića smijenila s pozicije koju obnaša, te je naveo da se jedan vjerski službenik ne može tako ponašati.

Kontaktirali smo Medžlis islamske zajednice gdje nisu željeli mnogo komentarisati ovaj slučaj.

"Pitanje nesporazuma u vezi s imamom u džematu Kraševo se rješava u postupcima pred nadležnim organima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nadležnim državnim organima", naveli su u odgovoru na pitanje o problemima sa efendijom Dževadom Bećirovićem.

Zaključili su da Medžlis Islamske zajednice Tešanj očekuje da će se ovaj "nesporazum" riješiti u skladu s važećim procedurama navedenih organa.