BiH
111

Tešanj: Imam koji je prijetio da će ubiti jednog džematliju kažnjen umanjenjem plate

Piše: N. N.
Imama džemata Kraševo u Tešnju Dževada efendiju Bećirovića Općinski sud u Tešnju proglasio je krivim zbog počinjenja dva krivična djela a u vezi s prijetnjama koje je upućivao pojedinim džematlijama.

Bećirović je osuđen na pet mjeseci uvjetno, a ima mogućnost da na presudu uloži žalbu višim sudskim instancama.

Pored džematlija džemata Kraševo, imam Bećirović je prijetio i glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Fuadu ef. Omerbašiću.

Nakon okončanog sudskog postupka, Islamska zajednica u BiH provela je disciplinski postupak protiv dotičnog imama.

U rješenju koje potpisuje Nusret ef. Abdibegović, imam je kažnjen tako što će mu plata u naredna četiri mjeseca biti smanjena za 15 posto, ali nesmetano može nastaviti raditi u istom džematu. U toku disciplinskog postupka imam se pokajao, izrazio žaljenje, te se pravdao činjenicom da je bio pod pritiskom i narušenog zdravlja.

Prema presudi, Bećirović je neutvrđenog dana u mjesecu januaru 2015. ugrozio sigurnost Bekrić Safeta. Njemu je imam poslao poruku tražeći da se povuče s mjesta mutevelije, a ako to ne učini zaprijetio mu je da će mu uplašiti ženu, isjeći plastenik, porazbijati prozore na kući pri čemu mu je na kraju poručio da je "najveći idiot u Kraševu".

"Mi imamo ovdje u Kraševu ovih narkomana koji će za 100 KM da te ubiju i tebe i ženu, a da ne govorimo da će ti kuću devastirati. Zato ti je bolje ostavi to, daj ostavku, u protivnom ćeš samo imati probleme", napisao je u poruci imam Bećirović.

Glavnom tešanjskom imamu Bećirović je prijatio da će "eksplodirati u autu".

"Zaista nećeš dobro proći, jer sve znamo, sve mućke tvoje, opet si došao na dženazu službenim automobilom i pored upozorenja, nemoj sebi dozvoliti da odeš u zrak s njim, to bi se moglo desiti ako ne prestaneš s tim, u utorak kaži imamima da na hatmama ne daju više od 50 KM, mi ćemo znati ako ti to kažeš, jer tamo su ljudi koji nas informišu o svemu", napisao je imam Bećirović.