Tradicija u tuđini
189

Imam na dužnosti u Njemačkoj otkriva kako su bh. muslimani u dijaspori dočekali Bajram

G. Š.
Bajram u džematu Kolbenz IZ Frankfurt
Kako su Ramazanski bajram muslimani iz Bosne i Hercegovine dočekali u dijaspori najbolje zna mostarski imam Anis ef. Kafadar koji je tokom ovogodišnjeg ramazana duhovno pripremao vjernike u džematu Koblenz, Medžlisa Islamske zajednice Frankfurt.

On za Klix.ba kaže kako je za njega ovo veliko iskustvo i posebna čast jer, kako navodi, mjesec ramazan se odlikuje prije svega odricanjem od jela, pića i drugih tjelesnih užitaka u toku dana i povećanim prisustvom javnim molitvama, u bošnjačkoj dijaspori još naglašenije nego u BiH.

Imam Anis ef. Kafadar
Imam Anis ef. Kafadar

"U toku mjeseca ramazana, džemati u bošnjačkoj dijaspori su zaista bili stjecište cjelomjesečnih aktivnosti, koje osim strogo vjerskog aspekta uključuju i mnoge druge", kaže ef. Kafadar za Klix.ba.

U džematu Koblenz su se, kako nam priča, svake večeri organizovali iftari za sve članove, kao i sve one koji žele prisustvovati, i kako tvrdi vidjelo se koliko je vjernicima u tuđini zaista važno da se duhovno pripreme za dolazak najvećeg muslimanskog blagdana.

"Kuhar koji je bivao angažiran samo za mjesec ramazan, pripremao je svakodnevno stotine iftara i tom prilikom sve one koji svrate u džemat, čekao pripremljen iftar. To je umnogome olakšalo ramazanske aktivnosti, jer su svi članovi oslobođeni da u svojim domovima pripremaju iftare, a imaju priliku boraviti u prostorijama džemata i posvetiti se rasterećeno duhovnim sadržajima", objašnjava naš sagovornik iz Frankfurta.

Ističe kako su osim samih članova džemata, posebni gosti bili i predstavnici grada, drugih vjerskih zajednica, studenti i drugi posjetioci nemuslimani, što je ujedno bila prilika da se upoznaju sa tradicionalnim bosanskim prakticiranjem ovoga temeljnog vjerskog postulata, posta.

"Zbog ovakvog načina organiziranja i većeg prisustva vjernika u džematu tokom ramazana su se organizovale i humanitarne aktivnosti pomoći, gdje se posebno izdvaja pomoć povratničkim zajednicama u domovini, ukupljanje i promocija stipendija za učenike i studente iz BiH i Sandžaka putem humanitarnog fonda Gazi-husrev beg, kao i briga o drugim osjetljivim socijalnim kategorijama", objašnjava imam Kafadar za Klix.ba.

Uz sve navedeno po njegovim riječima posebnu draž cijeloj priči je dala organizacija omladinskih iftara na kojima se upoznavali i družili mladi iz okolnih gradova i kroz ta druženja čuvali tradiciju iz svoje domovine, što je i njemu samom boravak u tuđini učinilo ugodinijim.

"Zaista mi organiziranost i vjera naših ljudi u dijaspori čini zadovoljstvo da ovdje boravim, i družim se s ljudima koji su nakon pandemijska situacije i brojnih zabrana ponovno oživjeli javne prostore svojim susretima, zajednički iftari i pokazali odanost svojoj vjeri i privrženost domovini Bosni i Hercegovini", kaže nam mostarski imam na dužnosti u Frankfurtu.

Priznaje nam i da će iskustvo priprema bh muslimana u dijaspori za Ramazanski bajram pamtiti kao posebno iskustvo i nadahnuće u misiji koju mu je povjerena u toku mjeseca ramazana.

Podsjetivši da je za potpuno slavlje Ramazanskog bajrama potrebno otvoreno srce i mjesec ramazana provesti u milosti koja se ogleda u postu, iftaru, teraviji, osmijehu, razgovoru i u džematu, čestitao je svim vjernicima Ramazanski bajram uz napomenu da su dani Bajrama, dani prijateljstva i druženja sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama gdje god da žive.