{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ima li žena u premijerskim i ministarskim foteljama?

S
10.12.2010. u 11:59
0
14
Ima li žena u premijerskim i ministarskim foteljama?
0
Ima li žena u premijerskim i ministarskim foteljama?
Prošlogodišnji saziv je imao izgovor jer nije bilo zakona
Od 42 državna zastupnika, samo osam su žene. U Federalnom parlamentu od 98 zastupnika njih 17 su zastupnice, u Republici Srpskoj od 83 mandata 18 pripada ženama. S obzirom da je to mnogo manje od norme propisane prošle godine usvojenim Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, koja predviđa 40 posto žena na vlasti, Udruženje "Žene ženama" poslalo je pismo liderima 15 parlamentarnih stranaka sa zahtjevom da proporciju poprave imenovanjem žena na ključne pozicije u izvršnoj vlasti.
"Ovim putem vam želimo predložiti da prilikom konstituiranja Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske, te vlada kantona u Federaciji BiH na pozicije premijera i ministara vodite računa o rodnoj jednakosti te s tim u vezi u ime svojih partija i stranaka predložite kandidatkinje - žene za premijerke i ministarke", stoji u pismu, potcrtavajući kako ravnopravna zastupljenost podrazumijeva da postoji kada je jedan od poslova zastupljen najmanje u procentu 40 posto, dok se pod diskriminacijom po osnovu spola smatra kada je procenat manji, kao što je u slučaju entitetskih parlamenata i državne skupštine.

"Nadamo se da ćete ovaj naš prijedlog razmotriti sa dužnom pažnjom, te da ćete na njega pozitivno odgovoriti", stoji u pismu, peticiji koju su pokrenuli Memnuna Zvizdić, direktorica Udruženja "Žene ženama", te novinar Almir Terzić, jedan od autora publikacije "Političarke u medijima tokom predizborne kampanje 2010: Slika koje nema“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: