Pozitiva(c) dana
0

"Žene su mudrije i bolje." Dozvolite im da vode državu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, pa bi vjerovatno i iza uspješne države stajale žene. Međutim pripadnica ljepšeg spola u bh. politici gotovo da i nema. Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH postoji, ali kao i većina zakona u našoj zemlji - jednostavno se ne poštuje.

Udruženje "Žene ženama" poslalo je pismo liderima 15 parlamentarnih stranaka (na čijem čelu su, naravno, muškarci) da ispoštuju Zakon koji predviđa 40 posto žena na vlasti i imenuju dame na ključne pozicije u izvršnoj vlasti.

"Kakve su da su, žene su mudrije i bolje od muškaraca", napisao je u knjizi "Tvrđava" istaknuti bh. pisac Meša Selimović, ali zbog čega im onda muškarci ne dopuštaju da svoju moć, mudrost, energiju i snagu usmjere na jačanje jedine nam države?

Od 42 državna zastupnika, samo osam su žene. U Federalnom parlamentu od 98 zastupnika njih 17 su zastupnice, u Republici Srpskoj od 83 mandata 18 pripada ženama. Poražavajuće!

Ima li žena u premijerskim i ministarskim foteljama?

U pismu upućenom liderima žene su predoložile, ili bolje reći zamolile, da se prilikom konstituiranja Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske, te vlada kantona u Federaciji BiH na pozicije premijera i ministara vodi računa o rodnoj jednakosti i predlože žene za premijerke i ministarke.

Za nadati se da će prijedlog Udruženja "Žene ženama" biti razmotren i prihvaćen. One ne traže nikakve iznimke niti ustupke, žele samo da se Zakon o ravnopravnosti spolova počne primjenjivati.