U beogradskom zatvoru
0

Ilija Jurišić ogorčen na bh. vlasti

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Predstavnici Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje, Sinan Alić, predsjednik, i Slavko Peričević, član Upravnog odbora, 27. januara posjetili su u Okružnom zatvoru Beograd Iliju Jurišića.

U gotovo dvosatnom razgovoru razmijenjene su informacije o aktivnostima koje će se preduzeti u nastavku pravne bitke za Iliju Jurišića.

"Svjestan sam u kakvoj se situaciji nalazim i kakvo mi pravosuđe sudi. Ne predajem se. Moji advokati su uložili žalbe na presudu i sada očekujem da se što prije oglasi Vrhovni sud Republike Srbije. I u najgorem slučaju od dokazivanja svoje i nevinosti moga grada neću odustati i spremam se i za sud u Strazburu", naglasio je Jurišić.

Tokom susreta s predstavnicima Fondacije, Jurišić je potvrdio da ga je 26. januara posjetila delegacija Međunarodnog crvenog križa koja se interesovala o njegovom statusu kao pritvorenika. Jurišić ih je upoznao o svim problemima koje je imao tokom sudskog postupka, ali i o odnosu zatvorskih vlasti prema njemu.

Predstavnike Fondacije Jurišić je upoznao i o čudnoj odluci Okružnog suda u Beogradu koji je, iako je riječ o nepravosnažnoj presudi, donio rješenje kojim se Ilija Jurišić obavezuje na plaćanje sudskih troškova do 15.000 eura. Prigovor na ovo rješenje uložio je lično Ilija Jurišić, ali i njegovi advokati.

Na kraju posjete Jurišić nije mogao bez svog emotivnog odnosa prema Tuzli i nakon uobičajenog pitanja, šta ima novo u gradu, otvorio je svoje srce.

"Vi nemate pojma koliko sam poželio Tuzlu. Nadam se da ću doživjeti da ponovo prošetam gradom, da sretnem ljude. Molim vas prenesite moje pozdrave i iskrenu zahvalnost svim građanima Tuzle, jer znam da su u ovim teškim trenucima svi uz mene", poručio je Ilija Jurišić.

U razgovoru s predstavnicima Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje Ilija Jurišić je potvrdio da je prevazišao psihološku krizu koju je prouzrokovala nepravomoćna presuda i još jednom izrazio svoje nezadovoljstvo odnosom najviših organa vlasti BiH čiji predstavnici dolaze u Beograd ne interesujući se za njegovu sudbinu.