Arnaut posjetio Jurišića
0

"Uslovi u kojima boravi su nezadovoljavajući"

FENA
Boriša Arnaut (Foto: SRNA)
Boriša Arnaut (Foto: SRNA)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Boriša Arnaut posjetio je danas Iliju Jurišića, koji se od marta 2007. godine nalazi u zatvoru u Beogradu.

Ambasador Arnaut je susret sa Jurišićem zatražio jučer odmah nakon zvaničnog stupanja na dužnost predajom kopija akreditivnih pisama.

U obavijesti upućenoj MVPBiH nakon posjete ambasador Arnaut je konstatirao da su 'tretman i uslovi u kojima se Jurišić nalazi nezadovoljavajući, pogotovo zbog kontinuiranih verbalnih provokacija kojima je izložen'.

Naglasio je da planira uputiti zahtjev srbijanskim vlastima za humaniji i primjereniji odnos prema ovom bosanskohercegovačkom državljanu, kako i namjeru da će akcentirati pitanje tretmana Ilije Jurišića prilikom narednih razgovora sa srbijanskim zvaničnicima.

Ambasador Arnaut je naglasio da će Ambasada BiH u Beogradu i dalje pružati konzularnu zaštitu i podršku Iliji Jurišiću u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti po pitanju zaštite prava i interesa bosanskohercegovačkih građana u inostranstvu, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.