BiH
3

Ilidžanci dobili pomoć, ali mnogi nezadovoljni: Bacaju prašinu u oči i daju nam samo pomalo

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Ilidži je danas izvršeno potpisivanje predaje sredstava za umanjenje šteta nastalih usljed majskih poplava, a koja su namijenjena za 75 domaćinstava.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić obratio se građanima pozvavši ih na solidarnost i obećavši da će svaka žalba na raspodjelu novca biti uzeta u obzir. Naime, domaćinstva neće dobiti istu količinu novčane pomoći već srazmjerno šteti koju je procijenila nadležna komisija. U prosjeku, 75 domaćinstava dobit će oko 680 KM.

"Iznos pomoći je 51.000 KM i obuhvaćeni su svi oni kojima je šteta nadmašila vrijednost od 500 KM, a iznos koji će dobiti je srazmjeran njihovoj šteti. Znači, onaj ko je imao štetu od 10.000 KM dobio je srazmjerno recimo oko 2.000 KM. Novac nije općinski, dobili smo ga od Fonda za umanjenje šteta, odnosno za pomoć stanovništvu koje je imalo štete. Mi smo dobili taj novac i naša dužnost je da ga proslijedimo u okviru kriterija. Mi nismo nikome dali novac, a da nije na vrijeme prijavio slučaj i kod koga komisija nije realno, optimalno i pošteno procijenila štetu. Mi ćemo i u buduće gledati da damo novac ljudima koji njima pripada, a da novac Općine upotrijebimo da bismo spriječili nastanak novih šteta, da napravimo nasipe, da napravimo korita...", rekao je Memić dodavši da su općinske vlasti već očistile kritične vodotoke.

"Sređena su korita Dobrinje i Tilave. Imamo sredstva za Rakovički potok, uredit ćemo korito Zujevine, a kupno je u radove za sprečavanje novih šteta od poplava uloženo oko 600 ili 700 hiljada konvertibilnih maraka", zaključio je Memić istaknuvši da se Ilidža možda nikada neće riješiti poplava zbog stalnih podzemnih voda.

Pojedini stanovnici općine Ilidža, kako su nam rekli u razgovoru za Klix.ba, nisu zadovoljni do sada urađenim poslom vezanim za sanaciju šteta i sprečavanje nastanka novih.

"Bacaju prašinu u oči i daju nam samo pomalo. Učestale poplave su mi oduzele dvije godine života i stalno hodam po sobama. I svi obećavaju – prije dvije godine ovaj isti načelnik nam je rekao da će poplave biti umanjene za 70 posto. To znači da ako je bilo metar vode, poslije je trebalo biti 30 centimetara, ali ništa od toga, samo nas je slagao. Za majske poplave su nam dali po 500 konvertibilnih maraka", rekao je vlasnik jednog od oštećenih objekta Jusuf Muminović za Klix.ba koji je dodao da nije informisan o pojedinostima današnjeg događaja.

Pored njega, mnogi pozvani građani nisu znali zašto dolaze.

"U šest mjeseci dobili smo samo po 500 KM, a dijelili su onima koji su pretrpjeli štetu, ali i onima koji nisu. Od Općine ne očekujemo posebnu pomoć, kao što je trebala da bude, jer su davno počeli obećavati", rekao je jedan od građana.

Jedan od građana Ramo Muratović pokrenuo je raspravu o upitnosti rada komisije za procjenu šteta. Naveo je da je njegova kuća bila dosta poplavljena, a da Komisija nije smatrala da šteta prelazi 1.000 KM. S druge strane, tvrdi Muratović, Komisija je dodijelila "skuplja" rješenja domaćinstvima koja imaju znatno manju štetu.

Neki od prisutnih su također izrazili negodovanje zbog, kako navode, loših rješenja o procjeni štete, ali i zbog neuručivanja rješenja. Naime, mnogi su tek pri dolasku na potpisivanje saznali kolika je procjena štete načinjene na njihovim objektima.

Novac je dio Fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije BiH, a kojega je nedavno osnovala Vlada FBiH.