BiH
22

Vlastodržci se fokusirali na izbore: Kuće u poplavljenim područjima neće obnoviti do zime

Piše: E.S.H.
Topčić Polje (Foto: Arhiv, Klix.ba)
Topčić Polje (Foto: Arhiv, Klix.ba)
Većina mještana poplavljenih područja koji su u maju ostali bez svojih domova do zime definitivno neće otključati vrata novoizgrađenih kuća. U Tuzlanskom kantonu je totalno uništeno 351 kuća, u Zeničko-dobojskom kantonu je potrebno izgraditi 284 kuće.

Direktor nedavno osnovanog Fonda za poplavljena područja u Federaciji BiH Jasmin Jaganjac nam je rekao da je nemoguće izgraditi kuće do zime, a većina ih je uništena u klizištima.

"Klizišta su u crvenoj, neupotrebljivoj zoni i ove kuće se moraju graditi na novim lokacijama. Kantoni su se, u suradnji sa općinama obavezali da će da dati zemlju. Vlada FBiH je donijela Zakon i Pravilnik da se kuće ispišu sa te zemlje koja nije upotrebljiva, a da se uknjiže na novu lokaciju", kazao nam je Jaganjac.

Općine sada trebaju odrediti zemljište, dodijeliti dozvole i da se krene sa gradnjom. Fond je za Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton izdvojio milion KM, a planirano je da u oba kantona bude napravljeno po 28 kuća, što je deset posto od ukupnog broja kuća kojima treba obnova.

"Ljude definitivno do zime ne možemo smjestiti u njihove kuće. Onima koji ne budu imali adekvatan smještaj, osigurat ćemo i plaćati alternativni smještaj dok ne dođe vrijeme da napravimo kuće", kazao je Jaganjac.

Fondu za poplavljena područja su prebačena sredstva koje je Vlada FBiH prikupila na račun Ministarstva finansija, a bit će doznačen i dio donatorskih sredstava. Totalna šteta je prijavljena na 600 kuća, a intencija Fonda je da se sukcesivno obnovi svih 600 kuća.

"U prvoj fazi su odobrena sredstva za 56 kuća. Cilj je da se svima kuće izgrade, a sva potrošnja novca će biti transparentna. Općine su raspisale konkurse za dodjelu zemljišta. Općina Sapna samo ne raspolaže zemljištem, pa će se po zakonu morati obratiti kantonu ili Federaciji koja će im obezbjediti zemljišta", pojasnio je Jaganjac.

Napomenuo je da zemljišta gdje su kuće stradale u klizištima nisu upotrebljiva i da je Zavod za geologiju te lokacije proglasio opasnim, tako da se tu više ne mogu graditi stambeni objekti.

Do sada su realizirane četiri odluke Fonda. Osigurana su četiri miliona KM za popravak kuća koje su lakše oštećene i koje su se mogle popraviti, a osigurano je i dva miliona KM za male obrte.

"Novac je poslan kantonima, a onda i općinama. Odvojen je milion KM za popravak infrastrukture u Željeznom Polju i Bistričaku. Grad Žepče i Kanton radi na izradi projekata za ta područja", rekao je za Klix.ba Jasmin Jaganjac.