BiH
18

Federalni fond: Za pomoć ugroženima od poplava još dva miliona KM

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Federalni fond će, na osnovu najnovijih odluka, u daljnju obnovu i sanaciju objekata stradalih u prirodnoj nesreći, odnosno tokom katastrofalnih poplava u našoj zemlji, uložiti više od 2.015.119,40 KM.

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac i načelnik općine Orašje Đuro Topić su u Sarajevu stavili potpise na tripartitne ugovore za obnovu 57 stambenih objekata, za što će biti doznačeno ukupno 210.000 konvertibilnih maraka.

Inače, Upravni odbor Federalnog fonda danas je donio odluku kojom potvrđuje realizaciju dogovora direktora Fonda i premijera Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Posavskog kantona, postignutog u Zenici 17. oktobra ove godine, o nastavku gradnje kuća uništenih klizištima i poplavama, te da im bude doznačeno još po 500.000 KM za nastavak obnove.

Ova sredstva će vlade kantona, svojim odlukama, proslijediti općinama. Upravni odbor Federalnog fonda je, na inicijativu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, donio odluku o pruzimanju obaveze da sanira 171 stambeni objekt, za šta će izdvojiti 515.119,40 KM. Od ovoga se na Olovo odnosi 29 objekata, na Maglaj 43, Doboj Jug 21, Doboj Istok 25, Žepče 9, Zavidoviće 17 i na Sanski Most 27 stambenih jedinica.

Dakle, Federalni fond će, na osnovu najnovijih odluka, u daljnju obnovu i sanaciju objekata stradalih u prirodnoj nesreći uložiti više od 2.015.119,40 KM. Također, Upravni odbor je jednoglasno usvojio izvještaj direktora Federalnog fonda o realizaciji odluka Upravnog odbora od 30. septembra do 21. oktobra 2014. godine.