{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ili Hrvatska ili Bosna i Hercegovina

S
31.1.2010. u 21:31
0
60
Ili Hrvatska ili Bosna i Hercegovina
0
Ili Hrvatska ili Bosna i Hercegovina
Izmjenama Zakona o prebivalištu Vlada Hrvatske želi uvesti red u biračke popise. Tačnije, Hrvati iz BiH koji danas imaju dvije lične karte morat će se odlučiti na kojoj će adresi živjeti, javlja Hrvatska televizija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Građani će morati i dokazati da žive na adresi na kojoj su prijavljeni, u suprotnom ih policija može izbrisati. Izuzeci su građani na privremenom radu te oni iz programa povratka prognanika i izbjeglica. Hrvati iz BiH, njih oko 90.000, osjećaju se zato ugroženim. Pitaju se zašto građani srpske nacionalnosti s fiktivnim prebivalištem u Hrvatskoj mogu zadržati socijalne povlastice poput penzija i porodiljskih naknada.

"Njihov predstavnik u Hrvatskom saboru tvrdi da brisanje ljudi s lažnim prebivalištem nipošto ne znači gubitak državljanstva ili nekih stečenih prava prognanika i izbjeglica te stradalnika HVO-a. Brojni su oni koji u njemu žele vidjeti Kineski zid, ali samo za Hrvate izvan Hrvatske, što je neprihvatljivo, jer taj zakon nije to i on to neće biti", smatra predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Bagarić. Nije riječ ni o kakvom maćehinskom odnosu države prema Hrvatima iz BiH, tvrdi Bagarić.

Zakon o prebivalištima trenutno se dorađuje zbog sprječavanja zloupotreba biračkoga prava i sređivanja biračkih popisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: