{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ili Hrvatska ili Bosna i Hercegovina

S
Sarajevo-x.com
31.1.2010. u 21:31
0
60
Ili Hrvatska ili Bosna i Hercegovina
0
Ili Hrvatska ili Bosna i Hercegovina
Izmjenama Zakona o prebivalištu Vlada Hrvatske želi uvesti red u biračke popise. Tačnije, Hrvati iz BiH koji danas imaju dvije lične karte morat će se odlučiti na kojoj će adresi živjeti, javlja Hrvatska televizija.
Građani će morati i dokazati da žive na adresi na kojoj su prijavljeni, u suprotnom ih policija može izbrisati. Izuzeci su građani na privremenom radu te oni iz programa povratka prognanika i izbjeglica. Hrvati iz BiH, njih oko 90.000, osjećaju se zato ugroženim. Pitaju se zašto građani srpske nacionalnosti s fiktivnim prebivalištem u Hrvatskoj mogu zadržati socijalne povlastice poput penzija i porodiljskih naknada.

"Njihov predstavnik u Hrvatskom saboru tvrdi da brisanje ljudi s lažnim prebivalištem nipošto ne znači gubitak državljanstva ili nekih stečenih prava prognanika i izbjeglica te stradalnika HVO-a. Brojni su oni koji u njemu žele vidjeti Kineski zid, ali samo za Hrvate izvan Hrvatske, što je neprihvatljivo, jer taj zakon nije to i on to neće biti", smatra predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Bagarić. Nije riječ ni o kakvom maćehinskom odnosu države prema Hrvatima iz BiH, tvrdi Bagarić.

Zakon o prebivalištima trenutno se dorađuje zbog sprječavanja zloupotreba biračkoga prava i sređivanja biračkih popisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: