BiH
0

Čović vjeruje da zakon o prebivalištu neće iseliti Hrvate iz BiH

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da Hrvatska neće dati dobar razlog nijednom Hrvatu da se iseli iz BiH zbog izmjena Zakona o prebivalištu, koji se nalazi u redovnoj saborskoj proceduri.

"Poslije razgovora sa premijerom Hrvatske Jadrankom Kosor, uvjeren sam da će Vlada učiniti sve da ni jedan Hrvat nema razloga da napusti BiH zbog ovakvog zakona", rekao je Čović, izrazivši uvjerenje da će u narednih pola godine u zakon biti ugrađeno riješenje koje će spriječiti odlazak Hrvata iz BiH.

O zakonu, kaže Čović, odlučit će Hrvatski sabor, a Hrvati u BiH će ga poštovati.

Kosorova je prije sastanka u Zagrebu rekla da treba donijeti Zakon o prebivalištu kako bi zemlja bila uređena kao pravna država. 

"Mi ne možemo početi sa sređivanjem biračkih spiskova, što je otvorena rana desetljećima, ako ne donesemo taj zakon. Dakle, tamo gdje imaš prijavljeno prebivalište, tu moraš i živjeti i tu ostvaruješ sva prava", istakla je Kosorova.

Delegacija HDZ-a BiH, koju je predvodio predsjednik stranke Dragan Čović, zatražila je izmjene u zakonu zbog nepovoljnih uslova koji su se odnosili na građane BiH koji imaju dvojno prebivalište. 

Potpredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš ranije je izjavio da će novi zakon o prebivalištu i boravištu u Hrvatskoj ukinuti mnoga prava koja imaju Hrvati u BiH i da se njegovim stupanjem na snagu u BiH neće vratiti najmanje 150.000 Hrvata.