Stare taktike
961

Igranje na kartu islamofobije: Šta Dodik pokušava nazivajući Bošnjake muslimanima

F. H.
Milorad Dodik u Evropskom parlamentu (Screenshot)
Milorad Dodik u Evropskom parlamentu (Screenshot)
U svome obraćanju Evropskom parlamentu, Milorad Dodik je ponovio svoju praksu da Bošnjake naziva muslimanima. Ovaj put je otišao korak dalje i optužio Evropsku Uniju da se kao bori protiv "muslimanske države", a u Bosni i Hercegovini joj daje podršku

Dodik je u jučerašnjem obraćanju Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta u svome stilu nastavio se koristiti govorom koji je činjenično netačan, a politički opasan i uvredljiv.

U potrazi načina da se dodvori svojim desničarskim saveznicima i pokušaju da odigra na kartu islamofobije, Dodik je u svome govoru, Bošnjake čak 11 puta nazvao muslimanima. Izrevoltiran pitanjima evropskih parlamentaraca koji su jasno prepoznali njegovo antiustavno djelovanje i veze s Rusijom, Dodik je kao začuđeno upitao kako to da se Evropa bori protiv muslimanske države, a u Bosni i Hercegovini gura Srbe i Hrvate u takvu državu.

"Građanski model za mene znači muslimanski model većine, to je nemoguće uraditi i nije priča koju u Bosni i Hercegovini možete obezbjediti", rekao je član predsjedništva iz Republike Srpske.

Dodik je tako nastavio sa rasističkim i islamofobnim stavovima prema kojima su Bošnjaci, muslimani koji su neprirodni u Evropi, a samim time valjda i teroristi. Ovakvim govorom pred Evropskim parlamentom, Dodik je u nedostatku drugih načina pokušao da djelovanjem na neki antiislamski sentiment stekne neke simpatije.

Nacionalističke stavove je iskazao i konstatacijom kako su Srbi i Hrvati stari narodi na prostoru Balkana, koji će biti lojalni Bosni i Hercegovini ako se u njoj budu poštovale ustavne garancije o ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Konstatcija o starim narodima je očito trebala da stoji u kontrastu prema nekim narodima koji po Dodikovoj logici i nisu tako stari, iz kojeg to god razloga bilo bitno.

Obično politički mudriji Dragan Čović je u obraćanju Bošnjake nazivao njihovim imenom, ali je optužio "najbrojniji narod" da želi Bosnu i Hercegovinu transformirati u islamsku državu. Upotreba izraza "islamska država" treba da kod evropljana izazove osjećaj odbojnosti prema strani koja se navodno zalaže za takvu politiku.

Na takve tvrdnje reagovao je Šefik Džaferović.


Ovaj način obraćanja Milorada Dodika i Dragana Čovića teško će im obezbjediti simpatije europarlamentaraca ali će privući pažnju krajnje desničarskih islamofobnih stranaka na čiju podršku očito računaju.