{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Igor Radojičić: Evropski put prioritet za BiH

F
2.2.2012. u 11:08
0
7
Igor Radojičić: Evropski put prioritet za BiH
0
Igor Radojičić: Evropski put prioritet za BiH
Igor Radojičić i Joe Wilson (Foto: SRNA)
Evropski put Bosne i Hercegovine je izuzetno važan i svi zadaci koji stoje na tom putu predstavlju prioritete u BiH, ocijenjeno je tokom razgovora u Washingtonu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića sa zvaničnicima američkog Kongresa i Senata.
Radojičić je istakao da je naredni krupan zadatak na tom putu uspostavljanje mehanizama koordinacije i komunikacije različitih nivoa vlasti u BiH u ispunjavanju EU standarda, gdje RS želi da bude subjekat u odlučivanjima o evrospkim pitanjima, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

U odvojenim susretima Radojičić se sastao američkim kongresmenom Joe Wilsonom, koji je član pododbora za Evropu u Odboru za vanjske poslove i predsjedavajući pododbora u Odboru za oružane snage, sa kongresmenom Robertom Aderholtom, predsjednikom pododbora u Odboru za sigurnost i članom američke komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, i sa kongresmenima Jeffom Milerom i Johnom Sullivanom i saradnicima šefa poslaničke frakcije republikanaca u senatu SAD Johnom Kylom.

Predsjednik Narodne skupštine upoznao je svoje sagovornike sa aktuelnim događanjima u Bosni i Hercegovini, dogovorom političkih lidera koji omogućuje formiranje novog saziva Vijeća ministara i usvajanje nekoliko evropskih zakona.

Sagovornici u američkom Kongresu i Senatu izrazili su naročito interesovanje za razvoj sigurnosne situacije. Vojna misija mirovnih snaga okončana je uspješno prije nekoliko godina i ne postoji nikakva ozbiljna prijetnja za nove konflikte u BiH.

"Međutim, rastući izazov je prijetnja terorističkog djelovanja, kao što je nedavni napad na američku ambasadu u Sarajevu i raniji napad na policijsku stanicu u Bugojnu, za šta su američki sagovornici izrazili naročito interesovanje", stoji u saopćenju.

Tokom razgovora istaknuta je važnost vladavine prava koja podrazumijeva efikasno i nepristrasno pravosuđe, borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala i korupcije, a u sadašnjim okolnostim u BiH i otvorenu raspravu o sadržinskim reformama kroz strukturisani dijalog o pravosuđu između EU i BiH.

Kongresmen Aderholt izazio je nadu da će u BiH biti prevaziđene podjele, i biti zacijeljene rane iz prošlosti, sa nastavkom razvoja demokratskog društva.

Pored posebnog interesovanja za sigurnost, kongresmen Wilson analizirao je širi kontekst razvoje ekonomskih kretanja u Evropi.

Za SAD je od velike važnosti ekonomsko stanje i situacija u EU, a Radojičić je informirao kongresmena Wilsona i o ekonomskim kratanjima u BiH, te očekivanjima koja su vezana za 2012. Godinu, kao i konsekvencama ekonomske krize u EU, zemljama Balkana i BiH.

Radojičić je razgovarao i o razvoju situacije u BiH i sa predstavnicima akademske zajednice i analitičarima koji se bave BiH.

Boravak predsjednika parlamenta RS-a u SAD nastavalja se učešćem na 60. nacionalnom molitvenom doručku u organizaciji američkih kongresmena i senatora uz prisustvo predsjednika SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: