BiH
0

Radojičić: Nedopustivo da BiH nema predstavnika u nekim tijelima VE

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić danas je tokom susreta sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope u Briselu ocijenio nedopustivim da zajedničke institucije BiH već godinama nisu imenovale predstavnike u pojedinim tijelima Vijeća Evrope, uključujući i veoma važno zastupanje u Venecijanskoj komisiji.

Radojičić je danas, prvog dana višednevne posjete Briselu, predstavnike Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope informisao o razvoju političkih i ekonomskih prilika u Srpskoj i BiH, a posebno o usvajanju zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, formiranju Savjeta ministara i radu na primjeni presude u slučaju "Sejdić-Finci".

Radojičić je ocijenio da bi ispunjavanje ovih  uslova EU trebalo da bude  prepoznatljivo u Briselu i da omogući dalji napredak ka punoj ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenja kredibilne aplikacije za status kandidata za člana EU, navodi se u saopštenju iz Radojičićevog kabineta.

Predsjednik parlamenta Srpske danas se u Briselu u odvojenim susretima sastao sa poslanikom u Evropskom parlamentu Ivom Vajglom i direktorom i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Vijeća Evrope ambasadorom Torbjornom Frojsnesom.

Sagovornici su ocijenili pozitivnim razvoj događaja, izrazivši mišljenje da će konkretan napredak u izvršenju presude "Sejdić-Finci" omogućiti dalje korake ka putu ka EU.

Poslanik Vajgl istakao je da bi realizacija barem dijela presude sigurno bila pozitivno ocijenjena i dala prostor za sljedeće dvije stepenice na putu ka EU.     

Vajgl je informisao Radojičića i o pripremi prijedloga nove rezolucije Evropskog parlamenta o BiH, koja će biti razmatrana polovinom marta.        
U razgovoru sa predstavnicima Vijeća Evrope bilo je govora i o učešću u novim projektima i programima Savjeta Evrope.

Ambasador Frojsnes interesovao se i za stanja ljudskih prava, ekonomsku situaciju i pregovore sa međunarodnim finansijskim institucijama i naročito za status promjena Ustava Republike Srpske.

Radojičić je informisao ambasadora Frojsnesa da je Narodna skupština Republike Srpske  paket amandmana na Ustav Srpske  usvojila prije tri godine i da se njima ukida smrtna kazna i posebno jača položaj lokalnih zajednica, ali da su amandmani blokirani u Vijeću naroda Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić sutra će u Briselu imati seriju sastanaka sa EU parlamentarcima, navodi se u saopštenju.