Oštre osude
185

IGK: Deklaracija HNS-a je ozbiljan nasrtaj na istinu o agresiji na BiH i uvreda žrtava

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagovao povodom Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora.

"Anticivilizacijsko negiranje haške presude nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je antibosanski čin u pravcu teritorijalne autonomije Hrvata, podjelom države BiH. Deklaracija u režiji HNS-a je nedopustivo veličanje zločinačke paradržave kojoj je pravosnažno presuđeno na sudu UN. IGK najoštrije osuđuje veličanje Udruženog zločinačkog poduhvata HNS-a, koji je putem usvojene Deklaracije još jednom pozvao na odbacivanje presude suda UN, što je ozbiljni nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija", stoji u saopćenju.

Za IGK zasjedanje i odluke HNS-a je ilegalana, antibosanski čin imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje takozvane Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH.

"Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Deklaracija HNS-a znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima", navodi se u saopćenju.

IZ IGK-a poručuju da su istina i pravda najbolja brana antibosanskom djelovanju i najbolja brana ponižavanju žrtava agresije i genocida.

"Još jednom upozoravamo da se antibosanski projekti moraju sankcionisati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak BiH. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema entitetu RS i tkz. Herceg-Bosni, kako bi se ti antibosanski projekti konačno zaustavili i poslali u historiju. Entitet RS i tkz. Herceg-Bosna su stvorili neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i danas građani i narodi u i van BiH žive", kazali su iz IGK-a.

Smatraju da građani BiH trebaju znati da se zločinačke politike prema BiH sve više revitaliziraju i da su iste zločine spremi ponoviti.

"Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi BiH mogla nastaviti svoj put ka evroatlanskim integracijama. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO, EU i Kanada. Posebnim pismom pozvali smo Kanadu kao članicu Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH i prijatelja države BiH, da neizostavno osudi i odbaci anticivilizacijski, antibosanski čin usvajanja Deklaracije HNS, kojom se zapravo veliča zločin i otvoreno i javno negira pravosnažno utvrđene sudske činjenice od strane svjetskih pravnih autoriteta. Protiv antibosanske koalicije treba se boriti kako u BiH, tako, posebno u dijaspori, svim demokratskim, posebno lobističkim sredstvima, dajući na znanje da se takva anticivilizacijska i antidržavna politika nesmije tolerirati, mora se javno odbaciti", ističu iz IGK-a.