Noć Lejletu-l-kadr
175

Iftar u Mostaru: Živ je bio ovaj ramazan u Hercegovini, vjera je prisutna svuda oko nas

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Tradicionalno u noći Lejletu-l-kadr Medžlis Islamske zajednice Mostar organizira iftar za brojne postače iz Hercegovine. Više od 900 vjernika iftarilo je večeras u sportskoj dvorani USRC "Midhat Hujdur Hujka" u Mostaru.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović kazao je kako je odlično prošao ramazanski karavan posjeta skoro svim džematima koje pokriva muftijstvo.

"Lijepo je da večeras prisustvujemo zajedničkom iftaru, a želio bih naglasiti dvije stvari. Prvo, da ovaj iftar povodom noći Lejletu-l-kadr preteča je svih drugih zajedničkih iftara. Krenuli smo još 2006. godine, a ideja je potekla od Konvoja prijateljstva bratskih turskih opština. Druga važna je stvar da ovdje pokazujemo da imamo organizacijskih kapacitet naših mladih", kazao je muftija Dedović.

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić kazao je kako je važno da se bude uz vjernike posebno u ovoj najvažnijoj i najsvetijoj noći mjeseca ramazana.

"Živ je bio ovaj ramazan u Hercegovini. Kroz obilazak džemata vidio sam da je vjera prisutna, može uvijek biti bolje, ali vidio se ramazan u kućama, na ulici, porodičnim druženjima, svuda oko nas", kazao je efendija Maksumić.