ICTY
0

Iduće sedmice statusne konferencije Mladiću i Hadžiću

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U Haškom tribunalu (ICTY) iduće sedmice bit će održane statusne konferencije u postupcima protiv Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saopćio je u srijedu ICTY.

Martin Petrov, šef kancelarije tajnika ICTY-a, izjavio je da će 10. novembra biti održana statusna konferencija u slučaju Hadžić.

Hadžić je, poslije sedmogodišnjeg skrivanja, uhapšen u julu na Fruškoj gori i prebačen u pritvor Tribunala u Scheveningenu.

Optužnica ga tereti u 14 tačaka za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991.-92. godine.

Hadžić se 24. augusta izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Petrov je na pres-konferenciji u Haagu rekao da će se istog dana, 10. novembra, Mladić pojaviti pred sudskim vijećem da bi se izjasnio o proširenoj optužnici, a potom će biti održana i statusna konferencija, prenosi Tanjug.

Treća proširena optužnica protiv Mladića obuhvata zločine počinjene 1995. godine u selu Bišini, kod Šekovića, u istočnoj Bosni.

Optužnica tereti Mladića u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH 1992.-1995. godine i uz nju je priložen detaljan spisak lokacija na kojima su počinjeni zločini.

Petrov je dodao da je tužilaštvo dostavilo sudu spisak žrtava zločina navedenih u optužnici, ali da je napomenulo da lista nije potpuna i da će dostaviti još informacija.

Mladić je, poslije 16 godina u bjekstvu, uhapšen krajem maja u Lazarevu kod Zrenjanina i izručen Haškom tribunalu.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, odgođeno je izjašnjavanje o krivici, a 4. jula je udaljen iz sudnice zbog ometanja sjednice i nije se izjasnio o krivici, pa je u njegovo ime unijeto da se ne osjeća krivim.