BiH
0

Iduće sedmice počinje suđenje Edinu Džeki

Klix.ba
Edin Džeko
Edin Džeko
Nakon ljetne pauze, naredne sedmice pred Sudom BiH počet će suđenje Edinu Džeki, optuženom za zločine u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, objavio je Birn Justice Report.

Suđenje Džeki počet će u utorak, 21. avgusta ove godine, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi. Džeki, bivšem pripadniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), na teret je stavljeno učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993., te ubistvima civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Džeko je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) krajem 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru, a 12. jula je negirao krivicu.

U srijedu, 22. avgusta, o krivici će se izjasniti Savo Babić, koji se tereti da je, kao komandir Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinio ratni zločin u Bratuncu.

Isti dan, Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju Draženu Mikuliću, koji se optužnicom tereti da je počinio zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina). U četvrtak, 23. avgusta, završnu riječ će iznijeti Državno Tužilaštvo te Odbrane Dragana Neškovića i Zorana Ilića, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Suđenja Oliveru Krsmanoviću, koji je optužen za zločin u Višegradu, te Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su optuženi za zločine počinjene u Kotor-Varoši, kao i obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, zakazana su za utorak naredne sedmice.

Istog dana, pred sudijama će se pojaviti Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, koji su optuženi za zločin počinjen u logoru Dretelj kod Čapljine, kao i Božidar Kuvelja, optuženi za zločine u Srebrenici, dok će Odbrane Veselka i Ive Raguža, koji su optuženi za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, nastaviti sa uvođenjem materijalnih dokaza.

Suđenje Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču bit će nastavljeno u utorak i srijedu, 21. i 22. avgusta.

U srijedu će biti nastavljeno suđenje za zločine u Srebreniku, za šta se optužnicom Državnog tužilaštva terete Zurahid Mujčinović i Sulejman Hrustić, kao i suđenje Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločin u Bosanskom Brodu 1992. godine. Isti dan, dokazni postupak će nastaviti Odbrana Jaska Gazdića, optuženog za silovanja u Foči tokom 1992. i 1993. godine.

U srijedu i četvrtak će biti nastavljeno i suđenje za zločine počinjene u naselju Grbavica u Sarajevu, za šta se tereti Veselin Vlahović zvani Batko.

U četvrtak, 23. avgusta, Odbrane osmorice optuženih za zločine počinjene u logoru “Silos” i opštini Hadžići unakrsno će ispitati svjedoka Tužilaštva Vinka Lalu. Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember su optuženi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Tog dana će se nastaviti suđenje Esi Maciću za zločine počinjene u Konjicu, kao i Željku Jukiću, koji je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen za zločine počinjene na poručju općine Prozor 1993. godine.

Pred Sudom BiH će se u petak, 24. avgusta, pojaviti Predrag Prošić, kojem se sudi za ratni zločin u Sanskom mostu počinjen 1992. godine, kao i Goran Sarić, optužen za zločine u Sarajevu.