Sud BiH
0

Iduće sedmice presude za genocid u Srebrenici

FENA
Pred Sudom BiH će naredne sedmice biti izrečene dvije presude optuženima za genocid u Srebrenici i zločine počinjene u Travniku, navodi BIRN-Justice Report.

Sud BiH bi u petak, 15. juna, trebao izreći presudu Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, koji su optuženi za genocid u Srebrenici.

Ovim bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) na teret je stavljeno učestvovanje u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka počinjenim 16. jula 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).

Kako je najavljeno iz Suda BiH, u petak će biti izrečena presuda i braći Šabanu i Elviru Đelilbašić, koji su optuženi za zločin u Travniku.

Đelilbašići su ranije sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, kojim je predložena kazna od po pet do šest godina zatvora.

U utorak, 12. juna, počet će suđenje Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločin počinjen 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine.

Sljedeće sedmice će Odbrane optuženih za zločin na Korićanskim stijenama nastaviti iznošenje završnih riječi.

Za učešće u strijeljanju više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama optuženi su Saša Zečević, Branko Topola, Radoslav Knežević, Petar Čivčić i Marinko Ljepoja.

Za petak je zakazana statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženima za zločine u Bosanskoj Krupi. Odbrane su na prošlom ročištu zatražile izuzeće članova Apelacionog vijeća Suda BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH u maju je ukinulo prvostepenu presudu kojom su Kličković i Drljača oslobođeni krivice, te naložilo obnovu suđenja.

Statusna konferencija planirana je za utorak i u postupku protiv Zemira Kovačevića, koji je optužen za zločine u Bosanskom Brodu.

Istog dana, novi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin počinjen na području Kotor-Varoši, Veselku i Ivi Ragužu, kojima su na teret stavljeni zločini počinjeni na području Stoca i Čapljine, kao i Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici.

Za ponedjeljak, utorak i srijedu predviđen je nastavak suđenja Milunu Kornjači, optuženom za zločine u Čajniču.

U ponedjeljak će biti nastavljen i postupak protiv Milorada Živkovića i Duška Tadića, kojima su također na teret stavljeni zločini u Čajniču.

Isti dan, novi svjedoci pojavit će se na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Zulfikaru Ališpagi i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločin u selu Trusina, te Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločine u Varešu, kao i Goranu Sariću, kojem su na teret stavljeni zločini počinjeni na području Sarajeva.

U srijedu i četvrtak Tužilaštvo BiH nastavlja ulaganje materijalnih dokaza na suđenju Veselinu Vlahoviću Batku, optuženom za zločine počinjene na području Sarajeva.

Suđenja će u srijedu biti nastavljena Jasku Gazdiću, koji je optužen za zločine u Foči, Slobodanu Grujiću, optuženom za zločine na području Zvornika, kao i Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, kojem su na teret stavljeni zločini u Srebrenici.

Isti dan, postupak se nastavlja protiv Mehure Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, optuženih za zločine u Bosanskoj Krajini, te Zurahida Mujčinovića i Sulejmana Hrustića, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine u Srebreniku.

U četvrtak će se novi svjedoci Tužilaštva pojaviti na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločin u Konjicu, Mustafi Đeliloviću, Mirsadu Šabiću, Fadilu Čoviću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločin u logoru “Silos” u Hadžićima, te Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločin u Sarajevu.

Taj dan, suđenja će biti nastavljena Draženu Mikuliću, optuženom za zločin u logoru “Dretelj” kod Čapljine, te Željku Jukiću, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločin počinjen u općini Prozor.

Suđenje će u petak biti nastavljeno Predragu Prošiću, optuženom za zločin u Sanskom Mostu, javio je BIRN-Justice Report.