Borba porodica
53

IDIL-ove udovice koje se pokušavaju s djecom vratiti u BiH smatraju prijetnjom

Klix.ba
Foto: Owen Holdaway/The World News
Foto: Owen Holdaway/The World News
Evropska novinska organizacija Politico.eu objavila je priču o tri IDIL-ove udovice iz Bosne i Hercegovine koje su "zaglavile" u Siriji i borbi njihovih porodica da ih vrate. U tekstu kažu kako bh. vlasti nisu pokazale veliki interes da ih vrate i smatraju ih potencijalnom prijetnjom.

Novinarka Politice razgovarala je s Lejlom iz Sarajeva čija je kćerka Sara (22) otišla u Siriju u martu 2015. godine s mužem kojeg je upoznala putem interneta. S njim je dobila dvoje djece Muhameda i Ajšu. Već godinu dana se nalaze u kampu Roj koji je napravljen za izbjeglice tzv. Islamske države iz sjeverne Sirije i nadaju se da će se vratiti u BiH.

"Bio je to veliki šok kada mi je poslala poruku iz Sirije. Jedva sam se pomirila s njenim brakom, ali ovo je bilo nezamislivo", kazala je njena majka.

Vremenom je stupila u kontakt s druge dvije porodice čije su kćerke također "IDIL-ove udovice". Zajedno lobiraju vlasti da vrate tri žene i njihovo devetero djece. Kako piše Politico, ove žene žive u nekoj vrsti čistilišta, a njihova neizvjesna pozicija rezultat je složenog pitanja o tome šta učiniti kada je u pitanju povratak stranih boraca i njihovih porodica koje mogu ali i ne moraju biti radikalizovani.

Podsjetili su kako je oko 300 bh. državljana otišlo u Siriju i Irak kako bi se borilo na strani IDIL-a, te da su registrovani na raličite načine (radikalizovani svećenici, ciljane video kampanje i društvene mreže). Najmanje 50 ih se vratilo i oni se prate.

Ističu kako se BiH "okomila" na ekstremne vjeroučitelje i džamije od 2015. godine, te uložila napore u procesuiranje onih koji žele postati strani borci i onih koji su to bili. Navode i to da nemamo program deradikalizacije za njih niti bi se oni posvetili takvim programima i da postoje.

"Slučaj IDIL-ovih udovica je komplikovan jer tvrde da nisu učestvovale u borbama i ne bi bile krivično gonjene. Rodbina ovih žena kaže kako vjeruje da postoje elementi prinude u njihovoj migraciji na IDIL-ovu teritoriju sa njihovim muževima. Ipak, u očima vlade oni predstavljaju potencijalnu prijetnju, kao i njihova djeca koja su službeno bez državljanstva. Bh. vlasti zahtjevaju provođenje DNK testiranje djece prije nego što donesu odluku o njihovom državljanstvu", navodi Politicio citirajući eksperta Vladu Azinovića.

Alema Dolamić redovno kontaktira Ministarstvo vanjskih poslova BiH kako bi provjerila dokle je rad na povratku njene sestre Aline (32) koja je otišla iz slea Matuzići u Siriju 2015. godine. Muža je upoznala putem Facebooka i 2014. godine je prvo otišla s njim u Beč, a potom u Siriju. Suprug je poginuo na ljeto 2017. godine, a Alina je prebačena u posebnu kuću napravljenu za udovice i samohrane majke.

Iako su platila krijumčaru da ih dovede na teritoriju Turske, s nadom da će tu kontaktirati Ambasadu BiH koja će im pomoći, on je uzeo novac i ostavio ih u pustinji. Spasili su ih američki vojnici koji su ih prebacili u kamp Roj.

Senija Muhamadavić iz Cazina bori se da vrati svoju kćerku Miju (30) koja je otišla u Siriju u aprilu 2015. godine.

"Nismo bili religiozni uopće pa smo se iznenadili kada je počela nositi nikab, udala se i prestala razgovarati s muškim članovima porodice", kazala je njena majka.

Suprug joj je poginuo nekoliko mjeseci nakon što su došli u Siriju u eksploziji u fabrici. Dva puta se preudavala. Kada joj je bilo "svega preko glave" pokušala je preći granicu s Turskom, ali nije uspjela.

"Možete vidjeti sličnosti kod sve tri djevojke. Zaludio ih je internet, a bile su mlade i lijepe. Mislim da nisu shvatile kako prave veliku grešku", kazala je Lejla.

Politico ističe kako vlasti sporo reaguju, te da je prošlog mjeseca ministar vanjskih poslova prebacio Alinin slučaj ministarstvu sigurnosti. Njenoj sestri su kazali kako trebaju poslati predstavnika u kamp u Siriji i lično evakuirati Alinu i njenu djecu. Nisu joj kazali kada bi se to moglo dogoditi.

"Napravila je veliku grešku i patila je mnogo, ali zaslužuje da se vrati kući", kazala je Alema za Politico.