Civilne žrtve
4

Identitet žrtava ekshumiranih na Zlatištu bit će poznat za dva mjeseca

Piše: A. Z.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Početkom aprila završena je ekshumacija na lokalitetu Zlatište na Trebeviću, prilikom koje su ekshumirani posmrtni ostaci dviju žrtava, a njihov identitet bi trebao biti poznat za dva mjeseca. Ostaci će do tada ostati u prosekturi u Miljevićima, a porodice neće biti obaviještene dok se ne utvrdi tačan identitet.

"Koštani uzorci su uzeti na mjestu događaja kako bi se ubrzao proces identifikacije i kako bismo što prije došli do tačnog identiteta. Potrebno je 6-8 sedmica za analizu koja se radi u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe, ali čim DNK dođe oni će ga poslati nama", kazala je za Klix.ba Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Uz jednu žrtvu pronađeni su identifikacioni dokumenti na osnovu kojih je određen preliminarni identitet, ali porodici nije javljeno jer postoji mogućnost zamjene odjeće ili dokumenata.

"Nakon 25 godina od nestanka identifikacioni dokumenti nisu pouzdani. Prema našoj evidenciji, riječ je o žrtvi sa Grbavice iz bivše ulice Rave Janković, tako barem stoji u centralnoj evidenciji nestalih. Riječ je o muškoj osobi starosti 32 godine. Dok ne dođe DNK nalaz, to je samo pretpostavljeni identitet. Riječ je civilnoj bošnjačkoj žrtvi, a pretpostavljamo da je i druga žrtva s Grbavice", kazala je Čengić.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH.