BiH
0

ICTY: Tužilaštvo traži 15 godina zatvora za Delića

FENA
Tužilaštvo Haškog suda (ICTY) zatražilo je u srijedu 15 godina zatvora za bivšeg komandata Armije BiH Rasima Delića zato što nije spriječio ni kaznio zločine mudžahedina nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni 1993.-1995. godine.

Tužilac Daryl Mundis je naglasio da su dokazi pokazali, suprotno tvrdnjama odbrane, da je Delić imao efektivnu kontrolu nad odredom "El Mudžahid", čiji su pripadnici počinili zločine, saopćilo je tužilaštvo a prenijele agencije.

"Optuženi je imao i provodio efektivnu kontrolu nad mudžahedinima (...) i propustio da spriječi zločine ili kazni počinioce (...). Tužilaštvo zato poziva sudsko vijeće da ga proglasi krivim i kazni sa 15 godina zatvora", rekao je Mundis na kraju završne riječi.

Delićeva odbrana u srijedu je ponovila zahtjev da on bude oslobođen jer nije dokazano da je u kritično vrijeme imao pod svojom kontrolom mudžahedinske jedinice.

Negirajući tezu Delićevih branilaca da je tim odredom zapravo zapovijedano iz takozvanoga Islamskog kulturnog centra u Milanu, tužilac Mundis je izvještaje koje su mudžahedini iz Bosne slali tome centru opisao kao "propagandne, smišljene da donesu novac".

"Nema dokaza da je čelnik Islamskog kulturnog centra Šabani prekinuo lanac zapovijedanja generala Delića. Naprotiv, ima mnogo dokaza da je general Delić imao i koristio uticaj na odred "El Mudžahid", kazao je tužilac.

Po njegovim riječima, iskazi svjedoka - među kojima su bili i tadašnji mudžahedinski borci - pokazali su tokom suđenja da se Armija BiH oslanjala na odred "El Mudžahid" u najtežim borbenim zadacima tokom rata.

Djelimično prihvatajući tvrdnju odbrane da je na mudžahedinske formacije najveći uticaj imao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, tužilac Mundis je podvukao da su odluke o upotrebi mudžahedina morale biti donesene na osnovu prijedloga vojnog komandanta generala Delića.

U ime odbrane advokatica Vasvija Vidović ponovila je zahtjev da general Delić bude oslobođen jer nije imao efektivnu kontrolu nad mudžahedinima.

Odluku o formiranju odreda "El Mudžahid" u sastavu Armije BiH Vidovićeva je nazvala "političkom", precizirajući da ju je donio Izetbegović kao vrhovni komandant Armije BiH, a da ju je general Delić samo prenio niz zapovjedni lanac.

Današnjim završnim riječima suđenje generalu Deliću je završeno, a sudsko vijeće predsjedavajućeg Bakonea Molotoa iz Južne Afrike presudu će izreći naknadno.

Optužnica tereti Delića za ubistvo i ranjavanje više zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane 8. juna 1993.

General Delić je optužen i za brutalno ubistvo tri pripadnika Vojske RS-a, od kojih je jednom odsječena glava, kao i za okrutno postupanje prema drugim srpskim vojnicima koje su u okolini Zavidovića u julu 1995. zarobili mudžahedini.

Deliću se na teret stavlja i smrt oko 60 srpskih vojnika zarobljenih nakon što je Armija BiH zauzela Vozuću.

Suđenje Deliću počelo je u julu prošle godine, a Tužilaštvo je sredinom februara završilo svoj dokazni postupak.

Nakon što je Tužilaštvo završilo izvođenje dokaza, sudsko vijeće odlučilo je da kao nedokazanu odbaci treću tačku optužnice protiv Delića koja ga je teretila za to što nije spriječio silovanje triju Srpkinja u logoru jedinice "El Mudžahedin" u Kamenici 1995.

General Delić se dobrovoljno predao Haškom sudu u februaru 2005. godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio je da nije kriv. Ubrzo je bio pušten na privremenu slobodu, na kojoj je ostao do početka suđenja.