BiH
0

ICTY negirao navode o sudiji Fluggeu

Sarajevo-x.com
Nakon što je objavljena informacija da će glavni sudija u procesu protiv Ratka Mladića biti sudija Crhistoph Flugge, regionalni mediji, među njima i Sarajevo.x.com, objavili su vijest da je njemački sudija u izjavi za Der Spiegel 2009. godine negirao genocid u Srebrenici.

Povodom toga reagovala je Nerma Jelačić, glasnogovornica ICTY-a, koja je "kategorišno demantovala navode medija u regionu koji se tiču sudije Flugge i njegovog intervjua magazinu Der Spiegel koji su potpuno krivo preneseni".

"Intervju s magazinom Der Spiegel dat je 7. septembra 2009. godine. U ovom intervjuu, upitan da li se masakr u Srebrenici može definisati kao genocid, sudija Flugge kategorički je izjavio da ne želi da komentariše ovo konkretno pitanje. On je nastavio da odgovara na pitanja u vezi s definicijom genocida. Navodi da je sudija Flugge javno porekao da je uSrebrenici počinjen genocid nisu samo netačni već predstavljaju drsko iskrivljavanje sadržaja ovog intervjua", navedeno je u regovanju Haškog tribunala.