{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladiću će suditi sudija koji negira genocid u Srebrenici

S
27.5.2011. u 19:22
0
90
Mladiću će suditi sudija koji negira genocid u Srebrenici
0
Mladiću će suditi sudija koji negira genocid u Srebrenici
Pamtite li ime njemačkog sudije Christopha Fluggea koji je negirao postojanje genocida u Srebrenici? On je proglašen za glavnog sudiju u procesu protiv Ratka MLadića,a u sudskom vijeću će biti još i Alphons Orie i Bakone Justice Moloto, odluka je v.d. predsjednika Haškog suda Memheta Guneyja.
Prije skoro dvije godine Fluuge je za njemački list Spiegel Online International dao skadnaloznu izjavu "da je korištenje termina genocid za definisanje zločina u Srebrenici nepotrebno" te da umjesto toga treba koristiti frazu "masovno ubistvo".

Sudija Flugge u to je vrijeme bio član Pretresnog vijeća II ICTY-a u predmetu protiv Radovana Karadžića. U svojoj je izjavio rekao i to da je genocid samo holokaust, a da taj pojam u svim drugim slučajevima treba zamijeniti sintagmom "masovnog ubistva".

Njegova je izjava tada izazvala žestoke reakcije domaće javnosti, a organizovano je nekoliko stručnih rasprava na kojima je njegova interpertacija zločina u BiH žestoko osuđena.

Termin genocid prvi je upotrijebio Raphael Lemkin (1900.- 1959.), jevrejski advokat u Poljskoj. Pojam genocid predstavlja kombinaciju riječi "geno" (grčki - narod, pleme) i "cide" (latinski - ubiti).

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a od 11. decembra 1946. godine usvojen je naziv “genocid” za zločin uskraćivanja prava na opstanak cijelim ljudskim grupama.

Generalna skupština UN-a je 9. decembra 1948. jednoglasno usvojila Rezoluciju kojom je donesena Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Tom konvencijom je utvrđeno da je genocid međunarodno krivično djelo, bez obzira na to da li je izvršen za vrijeme mira ili rata, a države potpisnice se obavezuju da će ga sprječavati i kažnjavati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: