|

Ibro Muratović osuđen na četiri godine zatvora u Sloveniji zbog krijumčarenja oružja

Ibro Muratović osuđen na četiri godine zatvora u Sloveniji zbog krijumčarenja oružja
6
Piše: M. N.
17.5.2018. u 12:07
11
komentara
6

dijeljenja
Ibro Muratović osuđen na četiri godine zatvora u Sloveniji zbog krijumčarenja oružja Okružni sud u Ptuju (ptujinfo.com)
Banjalučanin Ibro Muratović, koji je u decembru prošle godine uhapšen na slovenskoj granici jer je kod njega pronađen arsenal oružja, osuđen je danas na četiri godine zatvora u Okružnom sudu Ptuj. Sud mu je zabranio i ulazak u Sloveniju četiri godine.
Muratović je u torbi ispod sjedišta u autobusu pokušao prokrijumčariti 36 ručnih bombi, sedam pušaka, tri poluautomatske puške, dvije bombe, streljivo i drugu municiju. Prema navodima slovenskih vlasti, ta torba je trebala završiti na crnom tržištu Švedske. Oružje je skrivano u majonezi i čokoladama.

Muratović je na početku tvrdio da mu je sve smješteno, a da mu je torba "podvaljena", ali je priznao krivnju i nagodio se s tužilaštvom. Papir o priznanju krivnje potpisao je otiskom prsta jer je nepismen, javljaju slovenski mediji.

"To je mladić koji je 'gurnut' u akciju, bez škole i znanja. Izvorno je Rom. Djelo je počinjeno na više nego banalan način, što govori da mu je smješteno. Ostao je siroče, nema više majke", rekao je advokat Igor Majnik.

S druge strane, tužilac tvrdi kako je Muratović ovo djelo počinio svjesno i namjerno. Muratoviću je oduzeto 12.000 švedskih kruna, kao i mobitel.

Nakon hapšenja Muratovića, slovenske sigurnosne agencije su sarađivale s BiH, a potom je po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno još nekoliko osoba koje se sumnjiči za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku. U januaru ove godine uhapšeni su Almir Krnjić, Adis Abaz i Adem Abaz kojima je bio određen pritvor, ali ih je Sud BiH naknado ukinuo i odredio mjere zabrane.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

U Republici Srpskoj bilo je uhapšeno još šest osoba, zbog istog krivičnog djela. Imale su arsenal oružja koje je trebalo završiti u Goteborgu.

Policija je ušla u trag krijumčarima 2014. godine kada su BiH, Švedska i Slovenija provele zajedničku akciju kodnog naziva "Rekyl". Ali akcija nije urodila plodom jer je slučaj "pao" na sudu. Tužilaštvo BiH je u julu prošle godine podiglo optužnicu protiv četiri osobe iz Gradiške koje se također tereti za krijumčarenje oružja, dok je u Švedskoj osuđena jedna osoba na tri mjeseca zatvora zbog posjedovanja oružja za koje je utvrđeno da vodi porijeklo iz BiH.

Policija je razočarana ovako malim kaznama iako znaju da ilegalno tržište oružjem "buja", a utvrđeno je da ga koriste bande za krvave obračune, pisale su švedske novine Aftonbladet ranije ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...