Prenose autobusom
19

Švedske bande koriste ilegalno oružje iz BiH za krvave obračune

Klix.ba
Švedska je najveće tržište za ilegalno oružje koje dolazi iz BiH. Prema izjavama tužioca Javnog tužilaštva RS Gorana Glamočanina za švedske novine Aftonbladet, postoji dobro organizovana grupa koja radi na prenošenju, primanju i prodaji oružja. Klijenti su članovi bandi.

U njegovom uredu u Banjoj Luci zatekli su arsenal oružja kojim je moguće usmrtiti stotine ljud. Automatske puške, eksploziv, ručne bombe i streljivo samo su dio oružja koje su zaplijenili i spriječili njegovo krijumčarenje u Švedsku.

"Postoji velika potražanja za oružjem u Švedskoj koja predstavlja najatraktivnije tržište u Evropi", rekao je Glamočanin dodavši da je u martu prošle godine podignuta optužnica protiv 20 osoba koje su osumnjičene za krijumčarenje oružja u ovu zemlju.

Ukoliko budu proglašene krivim suočavaju se s kaznom zatvora do 10 godina. Policija je ušla utrag krjumčarima 2014. godine kada su BiH, Švedska i Slovenija provele zajedničku akciju kodnog naziva "Rekyl". Ali akcija nije urodila plodom jer je slučaj "pao" na sudu.

Prema navodima ovih najtiražnijih švedskih novina, oružje nabavlja švedska mafija, a njihovi izvori tvrde kako oružje dolazi s Balkana i to redovno.

Među posljednjim slučajevima bilo je hapšenje 29-godišnjeg Roma iz Banje Luke Ibre Muratovića koji je uhvaćen u autobusu na granici između Hrvatske i Slovenije. Kod njega u torbi, za koju je tvrdio da je samo prenosi i da ne zna njen sadržaj, pronađeno je 36 ručnih bombi, tri automatska oružja, sedam pušaka, stotine patrona, vojni projektili... Oružje je trebalo završiti u Goteborgu.

Strahuje se da je Muratović bio samo jedan od onih koji prenose oružje u Švedsku.

Tužilaštvo BiH je u julu ove godine podiglo optužnicu protiv četiri osobe iz Gradiške koje se također tereti za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku.

U Švedskoj je nedavno osuđena jedna osoba na tri mjeseca zatvora zbog posjedovanja oružja za koje je utvrđeno da vodi porijeklo iz BiH. Policija je razočarana ovako malim kaznama iako znaju da ilegalno tržište oružjem "buja".

"Sve je bio dobar show. Vidjeli smo primopredaju dva automatska oružja, telefonske razgovore itd. Imali smo njihovo oružje, ali je na sudu postalo katastrofalno", rekao je glasnogovornik policije Gunnar Appelgren.

U međuvremenu je rat bandi u Švedskoj u punom jeku. Četvero ljudi je ubijeno samo u prvoj sedmici ove godine.