U zvaničnoj posjeti
0

Ibrahimović se zahvalio Turskoj na podršci BiH na putu u NATO

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović sastao se u četvrtak u Ankari s ministrom odbrane Republike Turske Ismetom Yilmazom. Tokom sastanka dvojica ministara su razgovarali o odnosima ministarstava dvije zemlje s posebnim osvrtom na proces integracije BiH u NATO.

Ministar Ibrahimović je dočekan uz vojne počasti, a nakon što je pozdravio turske vojnike i upisao se u knjigu počasti, sastao se s turskim kolegom, javlja turska agencija Anadolija.

Ibrahimović, kojemu je ovo prva zvanična posjeta u svojstvu ministra odbrane BiH, istakao je da su odnosi BiH i Turske dobri i da postoji trend njihovih konstantnih intenziviranja.

On je kazao da Turska, kao jedan od lidera NATO-a, mnogo pomaže u procesu priključenja BiH ovom vojnom savezu.

"Ovom prilikom zahvaljujem Republici Turskoj na njenoj svesrdnoj podršci koju nam bez izuzetka pruža i nadam se da će naši odnosi u budućnosti biti još bolji", kazao je ministar Ibrahimović.

Turski ministar odbrane Yilmaz je istakao važnost nastavka NATO-ove politike "otvorenih vrata" i kazao da Republika Turka podržava BiH, Makedoniju i Crnu Goru na putu članstva u NATO, kako bi se osigurao mir i stabilnost na Balkanu.

"Mislimo da će članstvo ove tri zemlje u NATO-u osigurati trajni mir i stabilnost Balkana", dodao je ministar Yilmaz.

Napominjući da Turska želi da se politika „otvorenih vrata“ nastavi, Yilmaz je dodao:

"Poslije ovoga će biti riječi i o Kosovu, možda jednog dana i o Srbiji. Mi ćemo uvijek podržati nastojanje ovih zemalja da postanu članice NATO-a“.