{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović i Davutoglu posjetili mezar Alije Izetbegovića

F
4.5.2012. u 19:23
4
Izetbegović i Davutoglu posjetili mezar Alije Izetbegovića
4
Izetbegović i Davutoglu posjetili mezar Alije Izetbegovića
Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon sastanka u Predsjedništvu BiH u Sarajevu i obavljanja džuma namaza u Begovoj džamiji, posjetili su Memorijalni kompleks Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.
Davutoglu je za agenciju Anadolija izjavio da će Turska biti uz Bosnu i Hercegovinu u svakom smislu.

"Moja posjeta Sarajevu je moja dužnost i ponosan sam što sam tu", rekao je.

Davutoglu je naglasio da je ovo njegova prva posjeta BiH od formiranja državne vlade i dodao da je to Bosni i Hercegovini dalo neki novi duh.

Zadovoljan je što je ponovno obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

"Stajati ovdje kod velikog lidera Alije Izetbegovića je velika čast. BiH i njene vrijednosti su nam veliko nasljeđe koje ćemo uvijek čuvati", izjavio je Davutoglu.

U vezi s podrškom Turske za učlanjenje BiH u NATO, Davutoglu je podsjetio na posljednji sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu i istakao da Turska nije jedina zemlja koja podržava članstvo BiH u NATO-u, nego da to čine mnoge zemlje uključujući Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju, Grčku i druge zemlje u regiji.

"Postignut je napredak zahvaljujući i velikim naporima predsjednika Izetbegovića. Uskoro će oživjeti akcioni plan za članstvo u NATO-u. Postoji još nekoliko koraka koje BiH mora poduzeti a Turska će učiniti sve što je u njenoj moći da sve ide po planu" rekao je Davutoglu.

Davutoglu je u vezi s izborima u Srbiji, koji su zakazani za nedjelju, rekao da ta zemlja ima važnu ulogu u regiji te da može puno doprinijeti miru na Balkanu.

Istaknuvši dobre odnose Srbije i Turske, kazao je: "Neka su im sretni izbori. Dosta smo radili s Tadićem i namjeravamo to nastaviti. Danas, i u razgovoru s mnstom Lagumdžijom smo razgovarali o samitu BiH, Turska i Srbija. To su akcije koje će doprinijeti miru u regiji".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je posebna tema današnjih sastanaka pristupanje BiH evroatlantskim integracijama u smislu ubrzanja tog procesa.

"Na sastanku ćemo posebno obratiti pažnju na članstvo u NATO-u. BiH već sebe vidi kao članicu NATO-a. Za EU nam možda treba osam, deset godina, ali NATO je blizu. Članstvo u NATO-u će donijeti sigurnost u BiH, a sigurnost će doprinijeti prosperitetu, donijet će nam strane investitore, promijenit će imidž BiH", rekao je Izetbegović za agenciju Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: