Sastanak Izetbegovića i Davutoglua
2

Turska će nastaviti snažno podržavati put BiH ka članstvu u NATO

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u okviru dvodnevne radne posjete Turskoj, sastao se danas u Ankari sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, Izetbegović i Davutoglu su razgovarali o odnosima i novim mogućnostima saradnje između Turske i BiH, ali i političkom stanju u BiH i regionu, te o situaciji u Siriji.

Kako saznaje agencija Anadolija iz izvora bliskih šefu turske diplomatije, Izetbegović je svom sagovorniku ukazao na potrebu još jačeg razvoja saradnje između ove dvije prijateljeske zemlje.

Davutoglu je obećao pojačane aktivnosti u cilju jačanja postojeće saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, te dodao da će Turska nastaviti da snažno podržava put BiH ka članstvu u NATO-u.

"Siriju bombarduju isto kao što su i Bosnu", rekao je Davutoglu informirajući Izetbegovića o stanju u Siriji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u okviru radne posjete Turskoj, sastao se sinoć na zajedničkom iftaru sa predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gulom. Tokom Izetbegovićeve posjete Turskoj bit će razmotrene mogućnosti za dalje turske investicije u BiH.

U okviru posjete Turskoj, Izetbegović će se večeras u Ankari sastati sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.