Građani ispaštaju
38

Iako turisti hrle na Trebević, rekonstrukcija puta na čekanju zbog entitetskih nadležnosti

Piše: A. B.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
S obzirom na to da se nalazi nadomak centra Sarajeva, Trebević je atraktivna lokacija kako za građane tako i posjetioce ovog glavnog grada. Problem je u tome što već dugi niz godina put prema ovom izletištu nije u najboljem stanju i potrebna je njegova rekonstrukcija. Riječ je o regionalnom putu R-446 koji počinje od magistralnog puta M-18 u Lukavici i vodi prema Trebeviću.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je naveo kako je upoznat sa ovim problemom te da je obaviješten i o tome da se prije nekoliko dana kada su pale velike količine snijega u glavnom gradu BiH bilo nemoguće popeti do Trebevića, jer se put ne čisti i samim tim je i ugrožena sigurnost građana.

Rekao je da je prioritet u narednom periodu revitalizacija Trebevića koja podrazumijeva obnavljanje infrastrukture jer pored nepostojanja dovoljnog broja javnih WC-a i javnih česmi, jedan od glavnih problema je cesta koja je u potpunosti uništena i otežava pristup Trebeviću i uživanju u prirodnom okruženju i svim sadržajima koji se nude.

"Nedefinisana" nadležnost nad cestom

Dvije dionice ceste pripadaju Federaciji BiH, a druge dvije Republici Srpskoj i zbog toga je entitetska granica isprekidana i nedefinisana. Načelnik Skaka naveo je upravo tu nedefinisanu nadležnost kao glavni razlog nepoduzimanja inicijative da se trenutna situacija promijeni.

"Mislim da bi se trebao potpisati jedan ugovor između četiri, pet zainteresiranih strana kako bi se čišćenje tog dijela i u zimskom, a svakako i ljetnom periodu odvijalo bez problema, ali i kada je u pitanju i asfaltiranje i rekonstrukcija, također smatram da je potreban takav dogovor. I mislim da je to jedan prilično jednostavan problem koji će inicirati Grad Sarajevo jer ćemo mi biti organizatori jednog takvog sastanka kako bi se iznašlo rješenje i da građani, ali i posjetioci Sarajeva ne bi doživljavali neprijatnosti kada krenu na Trebević. Bitno je dodati da Grad Sarajevo nema dovoljno sredstava za navedene projekte, ali ćemo tražiti finansijsku pomoć svih nivoa vlasti", kazao nam je Skaka.

Odnedavno su se na ovom području počeli graditi ugostiteljski objekti i hoteli te je na taj način Trebević "oživio" u turističkom smislu. Gradonačelnik Skaka smatra da to "oživljavanje" ne znači samo stvoriti naviku građanima i turistima Sarajeva da posjećuju Trebević, već im ponuditi sadržaje koji će biti prilagodljivi svima.

"Planiramo realizaciju još nekoliko projekata, moguća je izgradnja biciklističke ili skijaške staze, zatim adekvatan prostor za djecu kao što su parkovi sa mobilijarom i još mnogo toga, ali to se sve može postići zajedničkim snagama. Također upoznati ste sa revitalizacijom Trebevićke žičare koji se smatra kapitalnim projektom i svjesni smo da će je na godišnjem nivou koristiti blizu pola miliona građana. I to je jedan od razloga da je potrebno ulagati u Trebević da već od sljedeće godine bude turistički centar", rekao je Skaka.

Iz Direkcije za puteve KS ističu da je teško organizovati održavanje puta koji prolazi kroz četiri entitetske granice i ima složenu konfiguraciju terena. Riječ je zapravo o tome da cesta ne prati entitetsku liniju i da na dva mjesta ulazi u Federaciju BiH, a preostali dio se nalazi u Republici Srpskoj. Rekli su da je zbog tih prekida teško održavati cestu.

U proteklom periodu nije bilo sanacije puteva na ovom dijelu koji pripada Federaciji, ali planira se iduće godine rekonstrukcija i sanacija ova dva odsjeka "federalne" saobraćajnice.

"Rekonstrukcija saobraćajnice će biti kompletna. Imamo na dva dijela zahtjevnih radova u smislu promjene nosivog sloja i same podloge nosive konstrukcije saobraćajnice zbog pojave klizanja, a sve što bude trebalo završit ćemo na ova dva odsjeka koji se nalaze u ovom našem dijelu", rekao je Nermin Drnda, direktor Direkcije za puteve KS.

Kontaktirali smo i JP Putevi Republike Srpske i oni navode da održavaju 12 kilometara regionalnog puta R446 i da riječ je o dionici Vraca-Triangola. Rekli su da se vrši redovno održavanje ove dionice, kako u ljetnim, tako i u zimskim uslovima, te da se nalazi u trećoj kategoriji po prioritetima. Naveli su i to da su rekonstrukciju ovog dijela regionalnog puta planirali uraditi prije početka zimske sezone.

"Trebale su biti sanirane sve denivelacije na ovom putu, što bi omogućilo kvalitetno zimsko održavanje navedene dionice. Rekonstrukcija ovog putnog pravca planirana je iz grant sredstava Vijeća ministara BiH. Grant sredstva još uvijek nisu doznačena JP Putevi Republike Srpske te ne znamo kada će biti", rekli su iz ovog preduzeća.

Porast broja turista u KS

Iz Turističke zajednice KS očekuju da će ove godine zimska sezona biti najbolja do sada i da je zabilježeno da je Sarajevo do sada u ovoj godini posjetili 450 hiljada turista, a do Nove godine se očekuje blizu milion noćenja. Razlog tome su raznovrsni sadržaji koji se nude ove godine počevši od obnovljene Bjelašnice do javnog dočeka Nove godine koja će prvi put trajati tri dana.

Nermin Muzur predsjednik Turističke zajednice KS istakao je kako je najbitnije da se kroz promociju sadržaja "privole" turisti da što duže provedu vrijeme u glavnom gradu BiH i da su i na tom planu ostvareni pomaci. Naime, statistike pokazuju da je prije u Sarajevu po dolasku ostvareno 1.7 posto noćenja, a sada je riječ o 2 posto noćenja po stanovniku, što nije slučaj ni sa većim gradovima u regionu.

"Očekujemo od ove zimske sezone da i ona liči na onaj ljetni period kada imamo veliki broj turista. Ono što je veoma bitno istaći jeste to da je pogodnost geografskog položaja Sarajeva pogotovo što se tiče samog skijanja odlična, jer vi iz centra grada za otprilike 20 minuta dođete na Jahorinu ili Bjelašnicu i isto tako se navečer sa skijanja vratite opet u grad npr. do Holiday marketa gdje zaista postoji veliki broj sadržaja. Znači mi imamo u toku zimske sezone u Sarajevu i dnevne i noćne sadržaje i gradske i planinske, što nije slučaj sa nekim drugim skijalištima koji su mnogo udaljeni od glavnih gradova", naveo je Muzur.

Ove godine prezentacija turističkih potencijala Sarajeva održana je u šest gradova regije sa kojima je ostvarena i saradnja. Muzur je prokomentarisao i trenutnu situaciju na Trebeviću i rekao kako se treba turistima poslati lijepa slika iz Sarajeva, a ne da ih dočekaju neočišćene ceste prema jednom od najpoznatijih izletišta.

"Prije svega treba voditi računa računa o dvije stvari, o našim građanima kojima trebamo omogućiti nesmetan pristup jednom takvom izletištu, a druga stvar oni kojima se također treba odati počast i o kome trebamo voditi računa pored građana to su zaista ovi privatnici investitori koji su značajna sredstva uložili u "oživljavanje" Trebevića. Trebamo sve uraditi što je u našoj nadležnosti da se takvi problemi više ne dešavaju", zaključio je Muzur.

Kontaktirali smo i Općinu Istočno Sarajevo, međutim do objavljivanja ovog teksta nisu se oglasili o ovoj temi.