Pitanje povjerenja
66

Iako SDP i HDZ imaju 11 ruku da predlože Srbina za potpredsjednika FBiH, to se nije desilo

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je CIK potvrdio kandidature Refika Lende (SDA) i Lidije Bradare (HDZ) za (pot)predsjednike FBiH ostalo je otvoreno pitanje da li će se stranke koje imaju potpisan dogovor o formiranju Vijeća ministara (stranke proširene Trojke, HDZ i SNSD) dogovoriti o srpskom kandidatu ili će se ući u drugi krug.

Podsjećamo, Klubovi naroda unutar Doma naroda FBiH imaju 30 dana od potvrđivanja rezulultata izbora da sa 11 delegata predlože kandidate za (pot)predsjednika FBiH, a rok ističe krajem ovog mjeseca.

Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda 17. januara klubovi Hrvata i Bošnjaka predložili su kandidate u zadanom vremenskom roku, što znači da ovi klubovi neće u drugom i trećem krugu predlagati nove kandidate, jer su to već u prvom krugu uradili. U tom smislu samo će HDZ imati kandidata za (pot)predsjednika Hrvata a SDA Bošnjaka.

Omjer snaga u Klubu Srba je izbalansiraniji nego što je to slučaj u drugim klubovima konstitutivnih naroda. SDP ima osam delegata, DF i HDZ po tri, SDA i SNSD po dva, a Naša stranka, Srpsko jedinstvo, Srpska sloga, Novi početak i Liberalna stranka BiH po jednog.

Ako niko u Klubu Srba u budućih nekoliko dana ne skupi dovoljan broj ruku ići će se u drugi krug gdje je dovoljan potpis 7 delegata, a ne više 11.

Interesantno je da stranke proširene Trojke (10) i HDZ (3) imaju dovoljno ruku da zajednički predlože kandidata iz Kluba Srba, međutim, iz nepoznatih razloga, to se nije desilo.

S druge stranke svi delegati proširene Trojke (SDP, NES, NiP, ZNG) podržali su kandidaturu Bradare, iako bi ona i bez toga bila jedini prijedlog.

Uđe li se u drugi krug otvorit će se mogućnost da više stranaka, u koaliciji ili samostalno, predlože kandidate.

S tim u vezi SDP će samostalno imati dovoljan broj potpisa za predlaganje, a možemo očekivati da srpske nacionalne stranke (4) uz podršku HDZ-ovih (3) delegata predlože svog kandidata. Osim toga moguće je da DF (2) i SDA (3) eventualno pokušaju ubijediti neke od dalegata iz drugih stranaka koje nisu dio proširene Trojke da zajedno predlože kandidata.

O potvrđivanju prijedloga odlučiti će Parlament FBiH, u krajnjem slučaju samo jedan od domova, što će pokazati stvarnu snagu koalicije stranaka proširene Trojke i HDZ-a.