Smršavio 10 kilograma
2

FOTO / Iako iscrpljen, Senad Hadžić do Mekke ide dužim putem

Piše: A. Dž.
Senad Hadžić, Banovićanin koji već osam mjeseci pješači do svetog muslimanskog grada Mekke, gdje bi trebao obaviti hadž, trenutno odmara u jednom pustinjskom mjestu na tromeđi Egipta, Jordana i Saudijske Arabije.

Pred Senadom je još 1.400 kilometara puta kroz pustinju pri temperaturama i do 50 stepeni celzijusa. Unatoč tome, ovaj hrabri čovjek je odlučio da ide dužom dionicom preko Džede kako bi dodatno učvrstio svoju vjeru u Boga.

Senad je do sada pregazio 4650 kilometara. Prešao je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Bugarsku, Tursku, ratnu Siriju i Jordan. Dnevno je pješačio od 30 do 70 kilometara, a prema njegovim procjenama tim tempom bi u Mekku bi trebao stići u oktobru.

Koliko je zahtjevan i naporan njegov poduhvat govori podatak da je Senad smršavio deset kilograma. Unatoč iscrpljenosti i izuzetno visokim temperaturama na koje nije navikao, Senad je postio svaki dan mjeseca ramazana, a pred nadolazeće Bajram poručuje svim vjernicima.

"Nije isto postiti i gladovati. Ako postač ne nahrani gladnog, ne obiđe komšiluk, bolesnika,da vitre, pitanje je da li će mu Allah primiti post. Prošao sam šest država i vidio mnogo ljudi koji imaju dobra auta i kuće, ali nemaju vjeru, osmijeh, pažnju, sreću. Zato čuvajte vjeru u Boga i osmijeh", kaže Senad.