Haos u Sarajevu
0

I taksisti stupaju u štrajk?

Piše: N. Jamaković
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Radnici Sarajevo taksija u srijedu bi mogli odmrznuti štrajk koji je ostao zaleđen godinu, tražeći da ih Vlada Kantona Sarajevo zaštiti od nelegalnih taksi prevoznika kojih je u glavnom gradu BiH već oko hiljadu, rekao je za Sarajevo-x.com predsjednik Udruženja Sarajevo taksi Enver Suljagić.

Prema njegovim riječima, i pored brojnih zahtjeva Sarajevo taksija u proteklih godinu Vlada KS nije učinila ništa da stane ukraj sve većem broju nelegalnih taksista u Sarajevu.

"Mi ne tražimo ni plaće ni topli obrok, samo tražimo da nas vlast zaštiti kao legalne prevoznike koji plaćaju porez", kaže Suljagić, dodajući kako će odluka o (ne)odmrzavanju štrajka biti donesena u srijedu do 12 sati, što opet zavisi od informacije Vlade, odnosno Skupštine KS.

"Poslali smo jedan dopis svim poslanicima u Skupštini i čekamo da se oni očituju o našem problemu. Ne bude li to išlo u pravcu naše zaštite bit ćemo prinuđeni odmrznuti štrajk. Pratimo, svakako, situaciju i sa GRAS-om, tako da i od toga puno zavisi kako ćemo se ponašati. Ima informacija da će radnici GRAS-a u srijedu izaći i ostaviti vozila na raskrsnicama blokirajući saobraćaj. U tom slučaju i mi ćemo ostaviti svoja vozila na ulicama i pješke krenuti prema zgradi Vlade KS, jer će nam biti onemogućeno da radimo. Ako, pak, GRAS-ovci odustanu od takvih mjera, a naši zahtjevi ne budu pravilno tretirani, donijet ćemo odluku o odmrzavanju štrajka te 48 sati prije stupanja u štrajk obavijestiti nadležne o tome", rekao nam je Suljagić.

On je dodao da su radnici Sarajevo taksija i u utorak štrajkovali od 10 do 12 sati solidarišući se s radnicima GRAS-a, nakon čega su, po pozivima građana, vozili na relacijama na kojima inače ne bi trebali raditi, a sve kako bi pomogli Sarajlijama u novonastaloj situaciji.