Prihvatili vijest
820

I Švedska ambasada stala iza Povorke ponosa u Sarajevu: Radujemo se događaju

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Prva Bosanskohercegovačka parada ponosa održat će se 8. septembra 2019. godine u Sarajevu. Inicijativa da se organizuje ovaj događaj dolazi iz LGBTIQ zajednice, i to od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

Iz Ambasade Švedske podržali su ovu povorku, kazavši da će ovim činom doprinijeti jačanju prava LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini.

"Ambasada Švedske je sa zadovoljstvom prihvatila vijest o tome da će se prva Bh. povorka ponosa održati u septembru ove godine u Sarajevu. Podržavamo organizacije koje se bore za ljudska prava u BiH, među kojima su i LGBTIQ organizacije, kako bismo doprinijeli jačanju prava LGBTIQ osoba u BiH. Stoga, radujemo se ovom događaju", napisali su na zvaničnoj stranici Ambasade Švedske.

Podsjećamo, povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, od nedavno i u Crnoj Gori, a ove godine će se prvi put održati u Sarajevu. Kako su kazali inicijatori ovog događaja povorka predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što ga imaju i drugi građani BiH.

Povorka će se održati pod sloganom: "Ima izać".